15 april 2024

Najaarsprogramma Christiaan Huygens is bekend

4 september botsende sterrenstelsels bij Huygens

4 september botsende sterrenstelsels bij Huygens. Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration.

Sterrenkundevereniging Christiaan Huygens, actief in de regio Zuid-Holland-Zuid (Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Ridderkerk e.o. zo’n beetje), heeft z’n programma voor de tweede helft van 2009 bekendgemaakt. Het zal jullie inmiddels wel bekend zijn dat Huygens míjn cluppie is en dat ik daar regelmatig vertoef om lezingen bij te wonen of waarnemingen te doen. En af en toe ook zelf wat te presenteren. Ik zal niet het hele programma hier uit de doeken doen, maar enkele highlights wil ik jullie toch niet onthouden:

 • 4 september de openingsavond van het seizoen herfst/winter 2009! met een lezing over botsende Sterrenstelsels: Kosmische Veelvraten door Diederik Kruijssen.
 • 18 september een thema- en waarneemavond. Het thema van deze avond is: Klassieke astrofotografie, met als spreker Jan Brandt. Hé, die ken ik. :-).
 • 2 oktober een lezing over het inflatieheelal (“Het opgeblazen heelal”) door Anne van Weerden.
 • 30 oktober een lezing over de vorming van sterren en planeten door Ruud Visser.
 • 27 november een lezing over Gravitatiestraling, wachten op botsende zwarte gaten door John Heise.
 • 11 december een thema- en waarneemavond. Het thema van deze avond is: Wonen in de ruimte en de spreker is Ger Dörr. Hé, die ken ik ook. 😀
 • En tenslotte op 18 december dé publiekslezing 2009 over de ster van Bethlehem. Spreker is dan F.H. Fockens.

Kortom, een gevarieerd programma. Dit is niet alles, want tussendoor zijn er nog talloze waarneemavonden. En weten jullie wat nou het mooie is: alles is gratizz en voor nix bij te wonen! 😀 Meer info: Huygens.

Share

Comments

 1. ja die gozer van die lezing op de 18 september ken ik ook…da's een je reinste stalker..die heeft namelijk al zo'n 47 (bijna 48…zaterdag is ie namelijk jarig, zucht!) jaar bij mij de badkamer "gekraakt"….Elke keer als ik in de spiegel kijk staat ie mijn zijne valse rotkop mij aan te staren….en ikke maar zeggen dat ie moet oprotten, maar nee hoor!!

  hmmm, misschien moest ik hem maar sturen voor die lezing…waar ik zo'n beetje ingeluisd ben….Op de één of andere manier is de inspiratie voor die lezing bij den schrijver dezes nog erg ver te zoeken.

  De sterren lijken op dit moment verderweg dan ooit…Heb gisteravond voor het eerst in twee (!!) maanden weer eens waargenomen in de biesbos….erg helder trouwens.

  Ben de afgelopen twee maanden heel erg druk bezig geweest met auto's, oh yes!!

  Bestel-Eend geheel van een nieuwe strakke laag verf voorzien….een titanenklus….en vervolgens mee naar Schotland genomen……Andere Eend (18 pk 2CV 1969) na 260.000 kilometer toch maar eens van iets minder vermoeide aandrijflijn voorzien….een zo mogelijk nog intensievere titanenklus!!….Maar…den ouden blikken dame is weer in staat om laag te vliegen met relativistische top=kruis-snelheden van maar liefst 95 km per uur (windje mee zowel als tegen!!) en dat is hard zat voor den schrijver dezes….

  Ofwel, hoe haal ik het vele vet en de olie uit mijn hoofd en vervang ik dat voor "sterrenstof"?

  Nou ja…..ik heb nog even voor de 18e

 2. Geen inspiratie voor je onderwerp van je lezing 18 sept. a.s.? Mmmm, kan je niet weer zo'n muziek-powerpoint presentatie maken? Foto's, muziek op de achtergrond van die Nederlandse rockband (hoe heet 'ie ook alweer?) en af en toe wat uitleg tussendoor?

  Bij de weg, hoe was 't verder in Schotland? Beetje lang geloof ik, nietwaar?

 3. hmmmm, jij schrijft het en ik zit er nu toevallig net na te luisteren…..De muziek waar ik inderdaad ooit eens in een grijs sterrengesticht Mercurius-verleden mijn powerpoint presentatie op liet drijven was van (een vroege) Within Temptation!

  hmmmmm, dat ruikt naar een goed idee c.q. opkomende inspiratie……een paar eigen plaatjes uit eigen astro-keuken met op de achter(voor)grond een zacht (nou…??) en gezellig d(r)euntje van Within Temptation inplaats van die eeuwige zoetsappige psychidelische symphonische zooi!!

  Hmmmmm, ik zal mijn rijke Gothic en andersoortige heavy CD-verzameling eens gezellig doorsnuffelen voor de muziek met de nodige kracht van een supernova…….ik weet o.a. nog wel een grappig nummertje van Rammstein om eventuele in slaapsukkelaars (!!) het "zandmannenzand" uit de ogen te blazen..ha…ha……

  Hmmmm, bedankt voor de hint!!!

  Schotland was kort (2 nachten), krachtig en uiterst aangenaam….zelfs wee bit of (17 years old!) scottish whisky genipt en niet meteen van mijn stokkie gegaan….voorwaar een prestatie voor een fanatieke "blauwe knoper"

  ..en….twee perseiden gezien,tijdens een (te) korte schotse opklaring, lui gelegen op het dak van mijn besteleend ergens op een donker plekkie de schotse platteland.

Speak Your Mind

*