Site pictogram Astroblogs

’t Is afgelopen met de maansatelliet Chandrayaan-1

De Chandrayaan-1

De Chandrayaan-1. Credit: ISRO.

Volgens berichten uit India zou afgelopen vrijdag, 27 augustus j.l., om 22.00 uur Nederlandse tijd de communicatieverbindingen met de maansatelliet Chandrayaan-1 verbroken zijn. Hierdoor zou het definitief afgelopen zij met de satelliet. Da’s erg jammer, want de Chandrayaan-1 was nog geen jaar geleden gelanceerd en de bedoeling was dat hij twee jaar onderzoek aan de Maan zou doen. In juli dit jaar was al duidelijk geworden dat de Chandrayaan-1 technische problemen had. Een belangrijke sensor was kapot gegaan, waardoor de baan van de sonde om de maan minder precies was en de camerabeelden van het maanoppervlak minder scherp waren. En nu dus die verbroken communicatie met de satelliet. Korte tijd na het bekend worden daarvan verklaarde de projectdirecteur van de Indiase satelliet, M. Annadurai, dat het definitief over en uit is. Tegenover The Times of India zei hij:

The mission is definitely over. We have lost contact with the spacecraft. It (Chandrayaan-1) has done its job technically…100 per cent. Scientifically also, it has done almost 90-95 percent of its job.

Gedurende de 312 dagen dat de satelliet om de maan draaide – welgeteld 3.400 omwentelingen bij elkaar – maakte ‘ie zo’n 70.000 opnames van het maanoppervlak. Op 14 november 2008 werd een onderdeel van de Chandrayaan-1, de Moon Impact Probe (MIP), naar de maan gestuurd om daar te pletter te slaan en tijdens de afdaling metingen te verrichten. Ook kon men  met behulp van een door de NASA gebouwde radar in de satelliet de bodem van een krater op de zuidpool bekijken, die normaal gesproken wegens de permanente schaduw niet te zien is. Chandrayaan-1 (22 oktober 2008 – 27 augustus 2009): RIP. Bron: Planetary Society.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten