28 maart 2024

Hubble oud versus Hubble nieuw

De Vlindernevel Oud en Nieuw

De Vlindernevel Oud en Nieuw. Credit: NASA/Hubble team. Collage by Stuart Atkinson

Ik vroeg mij eerder op de avond al af hoe die nieuwe foto’s van de gerepareerde Hubble eruit zouden zien naast de oude foto’s. Welnu, ik word op m’n wenken bediend, want lezer Hannes wees mij erop dat op Universe Today (zie de bron) die vergelijking Oud vs. Nieuw te zien is. 🙂 Ik liet die foto van NGC 6302 zien, alias de Vlindernevel, een bipolaire planetaire nevel 3.400 lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Schorpioen. Wow, da’s wel even een verbetering zo te zien. De verbetering van het zicht van de Hubble ruimtetelescoop is vooral te zien op de foto van de bolvormige sterrenhoop Omega Centauri, te vinden in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus. Die foto toont de sterren in de kern van de bolhoop, die in totaal zo’n tien miljoen sterren telt. Afstand tussen Omega Centauri en de slager op de hoek: 16.000 lichtjaren. Ook hiervan is een vergelijking te zien, links  Omega Centauri in 2002, rechts Omega Centauri in 2009. 😯 Bron: Universe Today.

Omega Centauri oud en nieuw

Credit: NASA/Hubble team. Collage by Stuart Atkinson

Share

Comments

  1. Ik denk dat er een vergissing is gemaakt met de oud-nieuw vergelijking van de Vlindernevel: 'nieuw' lijkt 180 graden gedraaid ten opzichte van 'oud'. Op Universe Today staat een andere afbeelding waar nieuw en oud wel met elkaar lijken te kloppen (wellicht hebben ze het bij UT gecorrigeerd nadat jij daar je plaatje vandaan hebt gehaald? Ik kan verder geen opmerking vinden over een correctie).

    Maar het mag de pret niet drukken, de plaatjes zijn prachtig! Het verschil in kwaliteit is groter dan ik had verwacht. Dat belooft wat!

Speak Your Mind

*