1 december 2023

Midzomerfoto’s uit Arkel deel 2

M57 door Peter PullesDeel 2 uit de serie foto’s die Peter Pulles afgelopen zomer maakte vanuit z’n sterrenwacht De Linge in Arkel. Het betreft de welbekende planetaire nevel M57 in Lier. Peter schrijft daarover het volgende:

Tenslotte de opname van Messier 57, de Ringnevel. In het midden is de centrale ster te zien die aan het eind van zijn leven een “stuiptrekking” vertoonde en daarbij als het ware een ring van gas en stof uitbraakte die langzaam aan uitdijt. De ontplofte ster is ingekrompen tot een “witte dwerg” (lijkt wel een sprookje he, en ja, er zijn ook rode reuzen) en kan daardoor nog een tijdje blijven branden totdat ie langzaam maar zeker uit gaat doven. De gasnevel zal ook langzaamaan (in een mensenleven niet echt merkbaar) uitdijen en vervagen.

Peter, ik doe het je niet na hoor. 😉

Share

Comments

 1. Wat nou "Peter, ik doe het je niet na hoor"??

  Maar IK WEL!!!

  Kom aanstaande vrijdag maar naar ons lokale sterrenkluppie….en daar zal den schrijver dezes laten zien dat hedentendagen….ook ende nog steeds…zonder al die ingewikkelde peperdure digitale spullen…ofwel op den simpelen goedkopen klassieken manier (met een filmpje en met den bloten hand gevolgd) het mogelijk is om hele mooie plaatjes te maken van den sterrenhemel!!

  Oh…enne voor alle duidelijkheid….ik heb in principe helemaal niets tegen "digitaal, de vooruitgang en moderniteiten en zo", tenslotte zit ik echt veel liever achter een computer dan achter zo'n ouderwetse type-maschine.

  Maar….. ik heb soms wel iets tegen, te vaak ernstig overschatte, effectiviteit van bepaalde hoegenaamde "vooruitstrevende digitale technieken".

  Vergelijk een klassieke Sojoez maar eens met de (te??)hypermoderne spaceshuttle.

  De Sojoez lijkt zo archaisch met z'n ruim 50 jaar oude (handbediende) ontwerp t.o.v. de volautomatsche zwaar gecomputeriseerde Spaceshuttle……en toch kan je met beiden redelijk comfortabel en veilig "naar boven". En hoe zeer ik de complexiteit en de vooruitstrevendheid van de spaceshuttle ook bewonder, als ik zou mogen/moeten kiezen voor voor "een ritje naar boven" dan stap ik toch liever in de overzichtelijke no nonsense Sojouz.

  Het maffe is nu dat die ouderwetse achterhaalde klassieke Sojouz de Spaceshuttle lijkt te gaan overleven…..en nog gekker…de NASA lijkt nu ook nog eens heel duidelijk weer voor "klassiek" gekozen te hebben met hun nieuwe "Apollo-achtige" Orion ruimtevaartuig!!!

  Maar ja….wie ben ik…die als dagelijks vervoer nog steeds zijn 40 jaar oude 2CV'tje (zonder regensensor maar met een gewoon knoppie!!)prefereert boven "iets te(??) ingewikkelds(??) moderns"…..en dus ook liever nog steeds een stokoude ZENIT camera met een filmje achter zijn telescoop "plakt"………

  Waarom???

  Blijkbaar heb ik uit oogpunt van pure functionaliteit gewoon nog steeds geen aanvaardbaar modern alternatief gevonden.

  Het kan verkeren….

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: