13 april 2024

Midzomerfoto’s uit Arkel deel 3 (slot)

M11 door Peter Pulles

En dan het derde en laatste deel van zo’n mooie astrofoto, zoals afgelopen zomer geschoten door Peter Pulles. Niet te vaak laten zien, anders raken we verwend. 🙂 Dit keer de open sterrenhoop M11 in het sterrenbeeld Schild (Scutum). Peter z’n verhaal erbij:

Ik was zelf verbaasd over de opname van open sterhoop Messier 11. Niet vanwege de naam: ook wel het Wilde Eend cluster geheten (je moet maar fantasie hebben, maar visueel schijn je door een telescoop in de sterconfiguratie een opvliegende eend te kunnen zien, maar dat is mij nog nooit opgevallen), maar omdat er op de foto zo gigantisch veel sterren staan dat ze vrijwel niet meer afzonderlijk te onderscheiden zijn…. we kijken hier naar een van de meest sterrijke delen van de noordelijke hemel, vlak bij het hart van de melkweg. Opvallend zijn ook de donkere stoflanen aan de linkerzijde van de foto.

Peter, drie maal scheepsrecht: goed gedaan hoor!

Share

Speak Your Mind

*