23 september 2023

Dit wordt hét doel van LCROSS: Cabeus A

Cabeus A

Credit: NASA

Zie hier de krater Cabeus A, gelegen op de zuidpool van de Maan, GPS lokatie 82,2° Z en 39,1° W. Op vrijdag 9 oktober 2009 om 11.30 uur ’s morgens – schrijf het op in je agenda – zal een uitgebrandde trap van de Centaurus draagraket te pletter slaan in deze krater. De Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) zal korte tijd later door de pluim vliegen die door de impact van de Centaurus is veroorzaakt. De LCROSS hoopt in het stof van die pluim aanwijzingen te vinden voor de aanwezigheid van water of ijs op de bodem van Cabeus A. LCROSS zal niet de enige zijn die de inslag in de gaten houdt, want vanaf het westelijk halfrond zal menig instrument – zowel professioneel als van amateurs – de zuidelijke maanpool waarnemen. In nederland is het dan overdag, dus zullen we er niets van merken. Helaas, pindakaas. De LCROSS zelf is hetzelfde lot beschoren als z’n draagraket Centaurus, want vier minuten na de Centaurus zal de LCROSS op de maanbodem te pletter slaan. En niet zomaar! Alles zal live te bewonderen zijn op internet! 😯 Jaja, via webcast (URL volg nog wel) zullen we getuige kunnen zijn van een satelliet die op de maan inslaat. Riemen vast. 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. wat een kl#te zooi. kunnen ze dat niet op een andere manier bewerkstelligen. de hogere heren op de aarde verwoesten gaja al. en nu ook een van de belangrijke hemel lichamen die we hebben.

  wat mij betreft SABOTEREN die missie!!

  • Ik schat dat er per dag meer op de maan valt aan meteorieten dan die twee ruimtevaartuigen, dus de schade zal meevallen. Onzin dus om gelijk maar te roepen dat 't gesabotteerd moet worden. Ik ben 't wel met je eens dat het geen gewoonte moet worden om de maan te torpederen met menselijke instrumenten. Misschien goed om net als met de Zuidpool een soort internationaal moratorium af te spreken om de Maan te vrijwaren van menselijk 'gedoe'. Als dat er al niet is ❓

   • idd. ik ben een gelover in meerdere levensvormen in onze buurt. zoals bekend gaan er geruchten dat er eerder leven is geweest of nog is op de maan. misschien zijn er al levensvormen voor ons geweest en/of zijn die er nog. hoe zit het met de geruchten om kernproeven te doen op de maan??

    Ik begrijp dat wij onze kennis willen verbreden, maar ben wel voor een humane manier. hoe zit het met de beelden die tijdens de apollo missies zijn gemaakt van de gebouwen en torens? is dat waar? en als dat zo is… is het een stukje geschiedenis die wij moeten koesteren en erkennen.

    • Eh… je vraagt wel een boel. Ten eerste over leven op de Maan. Nou wees gerust, de maan is zo dood als een pier. Noppes leven, vroeger niet, nu niet.

     Dan kernproeven op de maan? Ik heb er nog nooit van gehoord. Geen idee ook wat de zin ervan zou zijn.

     Tenslotte beelden van gebouwen en torens tijdend de Apollo missies. Bedoel je dat de astronauten dat òp de maan hebben gefilmd? Zucht, diepe zucht, allemaal categorie 'conspiracy theories', dus lariekoek m.i.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: