16 april 2024

De Sojoezbemanning binnenkort weer in ’t land

De Sojoezbemanning

De Sojoezbemanning. Credit: Stichting BOAZ

De bemanning van de Russische ruimtecapsule Sojoez zal vanaf 27 september a.s. weer te bewonderen zijn in Nederland. Nee, niet de Russische astronauten van dit oeroude, maar degelijke ruimtevaartuig, maar wel de leden van theatergezelschap Boaz. Stichting BOAZ en Bad van Marie spelen de locatievoorstelling Sojoez zondag 27 september om 17:15 en 20:00 uur in Sterrenwacht Coenraad ter Kuile in Enschede, daarna op verschillende locaties in Nederland en België. Eerder dit jaar hadden ze ook al een serie voorstellingen en wegens succes is die geprolongeerd.  In het kader van het Internationaal Jaar van de Astronomie (IYA2009) en de op handen zijnde ruimtereis van André Kuipers in 2011 is de theatervoorstelling Sojoez een interessante aanvulling op de activiteiten die de verschillende locaties (sterrenwachten, vliegvelden, zelfs een trainingscentrum voor astronauten in Nederland en België) organiseren: U wordt uitgenodigd voor de exclusieve ontmoeting met de vijfkoppige bemanning van de net gelande Russische ruimtecapsule Sojoez. In het heelal deden zij wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van de maan op de cyclus van de vrouw. De resultaten van hun queeste verdwijnen echter naar de achtergrond als blijkt dat de dokter, de enige man in de Sojoez, niet is teruggekeerd en één van de vrouwen meteen na de landing voor onderzoek is weggevoerd. Wat is er gebeurd tijdens de zonnestorm die de elektronische apparatuur dusdanig verstoorde dat het contact met de aarde volledig wegviel? Zelfs na hun geslaagde landing op aarde hebben de astronautes het gevoel dat ze steeds verder van de aarde wegvallen. Sojoez is een verrassende theatervoorstelling op bijzondere locaties. Het stuk is humoristisch, absurd en lichtvoetig, maar bovenal poëtisch van aard, waarbij de opbouw van het verhaal een zeker ‘whodunit’ gehalte in zich heeft. Sojoez is gemaakt om iedereen zich te laten verwonderen over onze plek in het heelal en plezier te laten beleven aan wetenschappelijk denken. Kortom, ga die Sojoezbemanning eens opzoeken. Heleen, succes d’r mee! 😀 Programma en meer info bij Boaz.

 

Share

Speak Your Mind

*