28 maart 2024

Waarom doen mensen eigenlijk mee aan de Galaxy Zoo?

Waarom doet men mee met Galaxy Zoo?

Credit: Galaxy Zoo/Zooniverse

D’r lopen hier op de aardkloot zo’n 200.000 mensen rond – stand per 1 april 2009 – die als vrijwilliger hebben meegedaan of nog steeds meedoen met de Galaxy Zoo (GZ), het welbekende Citizens Science Project om aan de hand van de visuele eigenschappen van sterrenstelsels er meer over te weten te komen. Interessante vraag is natuurlijk wat al die duizenden mensen beweegt om mee te doen en er uren werk aan te besteden. Om achter de motivatie van de vrijwilligers van GZ 1 [1]Er is ook een Galaxy Zoo 2, maar die is buiten het onderzoek gehouden. te komen besloot het GZ-team van professionele sterrenkundigen om een onderzoek in te stellen. Dat onderzoek bestond uit twee gedeeltes: ten eerste werd via het GZ-forum de vraag gesteld waarom men meedoet met GZ en dat leverde tot 22 januari 2009 826 reacties op.  Ten tweede werden 22 mensen geïnterviewd, die als vrijwilliger actief zijn bij de GZ. Deze selecte groep was gekozen uit een totaal van 1.336 mensen. Op basis van de interviews rolden twaalf verschillende soorten motivaties – alle twaalf hier te lezen – naar voren die de mensen hebben om mee te doen aan GZ. Uit het onderzoek kwam een soort van top drie van motivaties naar voren:

  • Ik doe mee omdat ik geïnteresseerd ben in sterrenkunde
  • Ik doe mee omdat ik graag een bijdrage wil leveren aan wetenschappelijk onderzoek
  • Ik doe mee omdat ik onder de indruk ben van de uitgestrektheid van het heelal

Dit zijn de uitkomsten van de combinatie van forumvraag en interviews. Afzonderlijk zijn er wel verschillen in de uitkomsten, maar dat lijkt mij (letterlijk) voer voor psychologen (en statistici) om dat  uit te zoeken. Wie het onderzoeksartikel wil lezen kan hier terecht. Binnenkort zal het gepubliceerd worden in het wetenschappelijke tijdschrift Astronomy Education Review. Bron: Galaxy Zoo Blog.

Voetnoten

Voetnoten
1 Er is ook een Galaxy Zoo 2, maar die is buiten het onderzoek gehouden.
Share

Comments

  1. Zelf vond ik het fascinerend om als een van de eerste mensen een bepaald geel of blauw vlekje aangezien te hebben voor een plaats waar miljarden planeten om miljarden sterren draaien.

    Ver, ver weg…

    En dan te bedenken dat de telescoop waarmee deze plaatjes in het kader van het Sloan project waren gemaakt helemaal niet de allerbeste is.

    Iedereen mag het volgens mij binnenkort over gaan doen in Galaxy Zoo 2.0

  2. Wat is dat met die noot Adrianus?

Speak Your Mind

*