2 maart 2021

Gewoon 15 minuten belichten en dan krijg je dit…

M42 door Jan BrandtEen prachtige foto van M42 in Orion. 🙂 Vraag Jan Brandt niet hoe lang z’n foto’s van deepsky objecten zijn belicht, want het antwoord is standaard vijftien minuten. En dan bedoel ik dus objecten zoals sterrenstelsels, emissienevels, planetaire nevels, bolhopen, etc.. en geen maan en planeten, want in die laatste gevallen zou een gaatje zijn gebrand in het filmrolletje. Huh, filmrolletje? Yep, da’s de emulsie waar Jan Brandt in z’n astrofotografie mee werkt. Gisteravond had hij er bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens een lezing over: de klassieke astrofotografie, waarbij nog gewoon met filmrolletjes wordt gewerkt en die ontwikkeld en afgedrukt moeten worden. Het werd een boeiend The way I do It-verhaal, waarbij duidelijk werd dat Jan een methode hanteert die nogal afwijkt van wat heden ten dage gangbaar is, maar waar hij persoonlijk hoogst tevreden over is. En zo hoort het ook natuurlijk te zijn: je hebt allemaal de instrumenten die het beste bij je passen en je doet het op een wijze die jij het meest geschikt acht. Over die techniek kreeg ik van Jan de volgende info, waarbij z’n foto van M42 – de beroemde Orionnevel – maar even als voorbeeld

Comments

  1. Ha die Arie,

    je hebt woord gehouden…..leuk stukkie c.q. goede recensie….en dus trek ik niet je kop van je romp…ha…ha..!!

    Oh….enne….opdat de hele wereld het maar moge aanhoren….Ik ben vanochtend..eh…"vader" geworden van twee piepjonge ozo schattige konijntjes!!

    Deze twee konijntjes (broertjes en 4 maanden oud/jong trouwens) komen bij de stichting konijnenopvang Dordrecht vandaan…..voorwaar een zeer nuttige stichting die zeker een flinke donatie waard is….hint…hint..!!!

    Zo….en nou moet ik weer vanachter de computer vandaan zien te komen en da's knap lastig met twee puddingbenen vanwege de aanblik van die schattige jongens met die lange oren!!

  2. Oeps…..eh…zoals ene meneer Nixon ooit eens pleegde te zeggen: "what's your price for keeping your mouth shut??"

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: