15 juli 2024

Gewoon 15 minuten belichten en dan krijg je dit…

M42 door Jan BrandtEen prachtige foto van M42 in Orion. 🙂 Vraag Jan Brandt niet hoe lang z’n foto’s van deepsky objecten zijn belicht, want het antwoord is standaard vijftien minuten. En dan bedoel ik dus objecten zoals sterrenstelsels, emissienevels, planetaire nevels, bolhopen, etc.. en geen maan en planeten, want in die laatste gevallen zou een gaatje zijn gebrand in het filmrolletje. Huh, filmrolletje? Yep, da’s de emulsie waar Jan Brandt in z’n astrofotografie mee werkt. Gisteravond had hij er bij sterrenkundevereniging Chr. Huygens een lezing over: de klassieke astrofotografie, waarbij nog gewoon met filmrolletjes wordt gewerkt en die ontwikkeld en afgedrukt moeten worden. Het werd een boeiend The way I do It-verhaal, waarbij duidelijk werd dat Jan een methode hanteert die nogal afwijkt van wat heden ten dage gangbaar is, maar waar hij persoonlijk hoogst tevreden over is. En zo hoort het ook natuurlijk te zijn: je hebt allemaal de instrumenten die het beste bij je passen en je doet het op een wijze die jij het meest geschikt acht. Over die techniek kreeg ik van Jan de volgende info, waarbij z’n foto van M42 – de beroemde Orionnevel – maar even als voorbeeld dient:

Het plaatje is genomen in het primaire brandpunt (120 cm) van een OrionOptics 20 cm F6 Newton. De camera is een oerdegelijke ZENIT-B [1]Russische makelij. Net zo degelijk als een Sojoez-raket. voorzien van een opklappende spiegel c.q.gordijnsluiter die een dreun geeft van zo ongeveer 6 op de schaal van Richter. Het 400 ASA kleuren negatief filmpje (!!) is van een onbekend HEMA huismerk maar heeft een hoge blauwgevoeligheid en is desondanks ook in het rode gedeelte van het spectrum nog redelijk “aktief”…ofwel tot nu toe een onverwacht prima “fotonenvang-medium”!! Er is standaard 15 minuten belicht en gevolgd met een kale EQ6 Montering, dus zonder enge Periodic errorcontrol toeters en bellen en ook zonder regensensor… hoe kan den modernen mensch zonder..ha..ha..!!

Jan Brandt met z'n OrionOptics Newton

Jan Brandt met z’n OrionOptics Newton

Afijn, een gezellige en nuttige avond weer bij Huygens. Ná Jan z’n lezing gingen we nog naar buiten om waar te nemen, al trok het op een gegeven moment wel dicht met wolken. Het internationale ruimtestation ISS zagen we om 22.05 uur nog een stukkie over vliegen, tot ook die achter de wolken verdween.’, ‘Gewoon 15 minuten belichten en dan krijg je dit…

Voetnoten

Voetnoten
1 Russische makelij. Net zo degelijk als een Sojoez-raket.
Share

Comments

  1. Ha die Arie,

    je hebt woord gehouden…..leuk stukkie c.q. goede recensie….en dus trek ik niet je kop van je romp…ha…ha..!!

    Oh….enne….opdat de hele wereld het maar moge aanhoren….Ik ben vanochtend..eh…"vader" geworden van twee piepjonge ozo schattige konijntjes!!

    Deze twee konijntjes (broertjes en 4 maanden oud/jong trouwens) komen bij de stichting konijnenopvang Dordrecht vandaan…..voorwaar een zeer nuttige stichting die zeker een flinke donatie waard is….hint…hint..!!!

    Zo….en nou moet ik weer vanachter de computer vandaan zien te komen en da's knap lastig met twee puddingbenen vanwege de aanblik van die schattige jongens met die lange oren!!

  2. Oeps…..eh…zoals ene meneer Nixon ooit eens pleegde te zeggen: "what's your price for keeping your mouth shut??"

Speak Your Mind

*