28 maart 2024

Morgen begint de herfst weer

herfst

Credit: Shirley810/Pixabay.

Morgen is ’t weer zo ver: de herfst begint. Normaal een periode van voorbijtrekkende depressies, van de bomen vallende blaadjes, paddestoelen in de bossen, etc… Maar op dit moment is daar qua weer nog weinig van te merken, gelukkig maar. Het exacte tijdstip waarop de herfst begint is om 23.19 uur. Het middelpunt van de Zon bereikt dan aan de hemelevenaar het punt 180°00’00”. Voor ons is dat moment natuurlijk niet te zien, maar weet dat dán de Zon van noord naar zuid over de hemelevenaar trekt. Het is ook de dag van de equinox [1]Latijn: equi = gelijk, nox = nacht., de dag- en nachtevening: dag en nacht zijn overal op Aarde (ongeveer) even lang. In de praktijk zit er nog verschil in de lengte van dag en nacht. De dag is op dit moment nog zo’n 10 minuten langer dan de nacht, wowie. 🙂 . Dit wordt veroorzaakt door twee dingen:

  • Het ene is dat de tijdstippen van zonsopkomst en -ondergang betrekking hebben op de bovenrand van de Zon en niet op diens middelpunt (scheelt 16″²).
  • Het andere is het effect van de atmosferische straalbreking: hierdoor is de Zon even boven de horizon zichtbaar, terwijl zij er in werkelijkheid nog onder staat (’t hangt af van het weer, maar gemiddeld scheelt het zo’n 34″²).

Bron: USNO + Sterrengids 2009.

Voetnoten

Voetnoten
1 Latijn: equi = gelijk, nox = nacht.
Share

Comments

  1. 180°00′00″?

    het is dan 0°00′00″ N of 0°00′00″ Z

  2. De schijnbare baan van de zon aan de hemel, de ecliptica, is een cirkel. Het lentepunt (de richting aan de hemel waar de zon op 21 maart staat) daarvan is 0 graden. Herfst is dus 180 graden.

Speak Your Mind

*