3 juni 2023

NASA heeft water op de maan aangetoond!

Gebieden op de Maan waar water voorkomt

Gebieden op de Maan waar water voorkomt. Credit: NASA/ISRO

Met behulp van drie instrumenten heeft de NASA de aanwezigheid van watermoleculen in de poolgebieden van de Maan aangetoond. Naast water (H2O) werd ook het zogenaamde hydroxyl molecule ontdekt (OH-, zonder een tweede zuurstofmolecule dus). Het gaat niet om grote hoeveelheden, dat moge duidelijk zijn, maar ze kómen voor. Beiden werden ontdekt in de maanbodem door het instrument genaamd Moon Mineralogy Mapper (M3) van de NASA, dat meevloog aan boord van de Indiase maansatelliet Chandrayaan-1. De waarnemingen werd bevestigd door eerder gedane waarnemingen met de Cassini en Epoxi, die beiden in het verleden een scheervlucht langs de maan hebben gemaakt. Ik zou er nog veel meer over kunnen vertellen, maar dat bewaar ik liever voor een andere keer. Ik kom net terug van een personeelsfeestje (erg gezellig geweest), dus ben een tikkie brak. Ik heb ook even H2O nodig. 🙂 Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Hoi ik ben Floris. Ik ben benieuwd waar de maan van is gemaakt. Want ik maak een werkstuk over de maan, en dus heb ik die informatie nodig.

    groetjes Floris

    • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

      De maan is gemaakt van allerlei soorten gesteente, met een kleine metalen kern. Net als de aarde, is de maan verdeeld in een kern, een mantel en een korst. In tegenstelling tot de aarde, is de mantel van de maan bijna helemaal gestold Het oppervlak bestaat vooral uit anorthosiet, terwijl de mantel rijk is aan olivijn en allerlei andere gesteenten.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: