18 mei 2024

Nederland heeft er weer een observatorium bij

De telescoop wordt geplaatst

De telescoop wordt geplaatst. Credit: UvA

Gisteren is de nieuwe telescoop van de Universiteit van Amsterdam geplaatst in de hoogste koepel van het nieuwe gebouw van de bétafaculteit (FNWI [1]Voluit de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.) in het Science Park in de Watergraafsmeer. Met behulp van een hijskraan is de telescoop met een spiegel van 51 cm geplaatst op zijn montering. Met deze installatie beschikt het sterrenkundig instituut van de UvA over het modernste observatorium in Nederland. Studenten kunnen zich tijdens hun studie trainen in het gebruik van camera’s en spectrografen. De apparatuur kan in de toekomst zowel vanuit het controlecentrum als via internet bediend worden. Over enkele weken wordt de lage koepel voorzien van een zonnetelescoop zodat bij helder weer er ook zonnewaarnemingen gedaan kunnen worden. Bron: Nova.

Voetnoten

Voetnoten
1 Voluit de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Share

Comments

  1. Gerco Wolfswinkel zegt

    Hoe is de locatie daar, voor wat betreft lichtvervuiling en dergelijke? Je zou denken dat de randstad niet de meest optimale locatie is voor een dergelijk instrument. Maar wél prachtig dat studenten hierover kunnen beschikken natuurlijk!

    • De telescoop zal vooral voor trainingen worden gebruikt, om studenten te leren om te gaan met de instrumenten. Voor echt wetenschappelijk onderzoek zal het observatorium inderdaad de optimale omstandigheden ontberen. Nou ja, de zonnewaarnemingen uitgezonderd, want de zon zal in Amsterdam toch wel te zien zijn. 🙂

Speak Your Mind

*