3 juni 2023

Ralf Vandebergh strikes again!

De Japanse HTV-module

De Japanse HTV-module. Credit: Ralf Vandebergh

Ralf Vandebergh is een fenomeen. We weten allemaal hoe deze amateur-astrofotograaf uit Wittem (Limburg) het internationale ruimtestation – zelfs inclusief ruimtewandelende astronauten – vanaf z’n observatorium op de grond op verbluffende wijze kan fotograferen. Z’n laatste ‘wapenfeit’ is het onlangs gelanceerde Japanse bevoorradingsschip HTV-1, het H-II Transfer Vehicle dat goederen naar het ISS bracht. Op 13 en 17 september j.l. fotografeerde Vandebergh de HTV. Hierboven zie je de foto genomen op 13 september van de HTV, drie dagen ná de lancering, in alle details. Hieronder staat z’n ‘vangst’ van de HTV op het moment dat deze het ISS nadert, op 17 september. De afstand tussen HTV en ISS was op dat moment zo’n honderd meter.

HTV en ISS

HTV en ISS. Credit: Ralf Vandebergh

Enkele uren later wist astronaute Nicole Stott de HTV vast te grijpen met de Canadese robotarm van het ISS. Vandebergh há d dat moment natuurlijk ook kunnen fotograferen. Maar ja, dan moet ’t maar net boven Nederland plaatsvinden. Dat was dit keer niet het geval, want HTV en ISS bevonden zich op dat moment ergens boven het westen van Roemenië. Bron: Astroengine.

Share

Comments

  1. Felix Stols zegt

    Beste Ralf,

    Naar aanleiding van het kranten artikel in De Limburer over de foto van de Nanosail-D, ben ik mijn foto's van 8-02 2011 nogs maar eens gaan bekijken ,een voorwerp!/satelite of iets anders! met kleurrijke en onvoorspelbare bewegingen aan een kraakhelder koude avond om 18.36 iets ten zuid oosten van Maastricht .misschien is het de Nanosail-D geweest waar ik foto's van heb gemaakt !

    met vriendelijke groet Felix Stols

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: