20 april 2021

Vijftig portretten van sterrenkundigen

Roger Penrose (© Max Alexander)

Roger Penrose (© Max Alexander)

Sterrenkunde lijkt tegenwoordig het werk uitsluitend van machines. Ontdekkingen worden gedaan met ruimtetelescopen zoals Hubble en Chandra, en met sondes zoals Cassini en Messenger. Maar achter al die machines zitten mensen, sterrenkundigen van beroep. Mensen die niet alleen die instrumenten en machines besturen, maar die ook de resultaten analyseren en interpreteren. De fotograaf Mad Alexander heeft vijftig van die sterrenkundigen geportretteerd. Vijftig prachtige foto’s met ieder een korte beschrijving van wat hij/zij voor de sterrenkunde heeft betekent. Vijftig bekende en minder bekende sterrenkundigen. Tot de bekenden behoren Sir Martin Rees, Jocelyn Bell, (alweer) Sir Bernard Lovell, (en nog een keer) Sir Patrick Moore, Brian May (yep!) en (zucht) Sir Roger Penrose. Veel geridderde sterrenkundigen dus, veel Britten (zo niet allen) en veel, héél veel wijsheid bij elkaar. De vijftig portretten zijn tot en met 2 november 2009 ook allemaal te bewonderen in de expositie Explorers of the Universe in The Royal Albert Hall in Londen. Kortom, ga gauw die portretten bekijken, online of in Londen. Wanneer volgt de eregalerij van de Nederlandse sterrenkundigen? Bron: Max Alexander (tip kwam van Jan Brandt, thanx!).

Comments

  1. Jos Haring zegt

    Veel ouwe mannetjes -zoals te verwachten- maar ook best wat vrouwen! Kunnen ze in Nederland een puntje aan zuigen… hoewel, ik heb in ZENIT de afgelopen jaren met enige regelmaat artikelen gezien van vrouwelijke auteurs. Wat zeur ik dan.

    • Ik schat dat de gemiddelde sterrenkundige in Nederland een stuk jonger is dan in GB. En misschien wel meer vrouwen ook, inderdaad. Kortom, tijd voor een nederlandse variant van deze 50 Britse portretten. Laat Erwin Olaf ze maar fotograferen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: