12 april 2024

Messenger in safe mode bij nadering Mercurius

Een close up van Mercurius

Een close up van Mercurius. Credit: MESSENGER team

De Messenger is gisteravond kort voor het moment van de dichtste nadering tot Mercurius door een nog onbekende oorzaak in safe mode geraakt, een toestand waarbij geen foto’s worden gemaakt of gegevens worden verzameld. Hierdoor is een deel van de wetenschappelijke doelen die men bij deze derde scheervlucht voor ogen had helaas niet gehaald. Wel is de baancorrectie van de Messenger correct uitgevoerd, zodat de sonde klaar is om in maart 2011 in een definitieve baan om Mercurius te geraken. De geleerden en technici merkten gisteravond dat plotseling alle communicatie met de Messenger wegviel, nog vóór het moment dat er een geplande ‘verduistering’ was, die het gevolg was van het feit dat de Messenger vanaf de Aarde gezien achter Mercurius vloog. Via Twitter meldde één van de vluchtleiders, Gene Gordon (@porchdragon op Twitter), daarover op dat moment:

Suddenly room got quiet and people hovering near computers. Unexpected signal drop just occurred. Sense of nervousness seems to have happened.

Dat zal inderdaad even schrikken zijn geweest. Na vijftig minuten kwam de Messenger uit de radioschaduw van Mercurius en er werd opgelucht ademgehaald toen bleek dat de communicatie weer hersteld was. Vandaag is gebleken dat alles weer normaal is. Ook zijn foto’s gepubliceerd van de Messenger vóór het moment van de safe mode. Eentje daarvan zie je hierboven, een blik op de noordelijke horizon van Mercurius. Ondanks de troubles nog altijd een prachtig shot! De komende dagen zal precies uitgezocht worden wat er nou precies fout ging bij de derde en laatste rendez-vous van de Messenger. Wordt vervolgd! Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*