22 februari 2024

Vrijdag a.s. het inflatieheelal bij Huygens

Het inflatieheelal

Credit: NASA/WMAP/JPL

Aanstaande vrijdag, 2 oktober, houdt Anne van Weerden (Universiteit van Utrecht) bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing over het inflatieheelal. Voor een ieder die ’t wil horen – en wie wil dat nou niet – gratis en voor niks bij te wonen! 😀 Een tipje van de sluier van dat opgeblazen heelal opgelicht: “Het verhaal gaat over de oerknaltheorie, een sterke theorie voor het ontstaan van het heelal. Voor de juistheid van deze theorie zijn veel aanwijzingen gevonden, zoals bijvoorbeeld de kosmische achtergrondstraling. Maar helaas heeft de theorie ook een paar nare problemen. In de jaren ’80 werd een theorie bedacht om die problemen op te lossen. Het idee was dat het heelal een korte periode had doorgemaakt waarin het ineens ontstellend veel groter werd, van de omvang van een proton tot een grapefruit in 10-43 seconde. Een grapefruit is natuurlijk niet erg groot, zeker niet voor een heelal.Dus het lijkt misschien nog niet ‘ontstellend’ totdat je bedenkt wat eigenlijk 10-43 seconde is: Het ging dus wel erg snel! Deze theorie werd het inflatiemodel genoemd, en het heelal ‘ the inflationary universe’, vrij vertaald: het ‘ opgeblazen’ heelal. Dit model loste de belangrijkste problemen van de oerknaltheorie op, maar het gaf zelf helaas weer nieuwe problemen. En om die weer op te lossen is helaas nog niet helemaal gelukt. Of het gaat op deze manier helemaal niet lukken, dat kan ook. In dat geval moet er weer iets anders verzonnen worden!” Kortom, vrijdag a.s. vanaf 20.00 uur allemaal aanwezig bij Huygens!

Share

Speak Your Mind

*