28 maart 2024

De kans dat vrijdag de 13e april 2029 een rampdag wordt is écht klein

Baan van Apophis in 2029

Baan van Apophis in 2029. Credit: NASA/JPL

Op 13 april 2029 – yep, een vrijdag – scheert Apophis langs de Aarde en berekeningen over de kans dat deze planetoïde met de omvang van ruim twee voetbalvelden tegen onze geliefde moederplaneet botst wáren 1 op 45.000 [1]Eerdere berekeningen gaven zelfs een kans van 2,7% op een botsing.. Maar wetenschappers van de NASA hebben op basis van vele foto’s van Apophis nieuwe berekeningen gemaakt en daaruit blijkt – driewerf hoera – dat die kans slechts 1 op 250.000 bedraagt. Phewwww…. De nu berekende onzekerheid in de baan van Apophis zie je in de figuur hierboven met dat witte dwarsbalkje aangegeven. De minimale afstand tussen Apophis en Aarde zal die 13e april 2029 zo’n 30.000 km bedragen, 1/13e (!) van de gemiddelde afstand Aarde-Maan. Het van stal gehaalde plan om de planetoïde met een zogenaamd Measurement and Analysis of Apophis Trajectory van koers te doen veranderen en daarmee de ram(p)koers te wijzigen kan dus weer terug in de stal. In 2036 én 2068 komt Apophis weer in de buurt van de Aarde, maar ook van die close encounters is de verwachting dat we die dagen rustig kunnen boodschappen doen. Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Eerdere berekeningen gaven zelfs een kans van 2,7% op een botsing.
Share

Comments

  1. Anoniem zegt

    2029 maken we niet eens meer mee, 2012 gaat de mensheid eral aan!

  2. Ja hoor, slaap zacht. Lees dit es…

  3. Schreiber zegt

    Nasa? De dubieuze ruimte organisatie van de VS. Ik heb ook mijn twijfels bij de maanlanding en dus geloof ik niet wat Nasa zegt. De Russen houden het wel voor mogelijk dat 2029 een rampjaar kan worden. Immers weten we niet wat de zwaartekracht gaat doen van de hemellichamen in ons stelsel een metertje naar links kan op de lange baan een afwijking worden die precies genoeg is.

    • Enceladus zegt

      Dat die maanlandingen wel degelijk hebben plaatsgevonden kun je zelf controleren. Er zijn een paar reflectors achtergelaten op de Maan. Kwestie van daar ee radiosignaal op richten en het gereflecteerde signaal opvangen. Als je het tijdverschil nauwkeurig meet, kun je ook nog eens de afstand van hier tot daar zelf berekenen.

      En wat NASA betreft: denk jij dat ze zich met allerlei andere projecten bezig zouden houden als ze zouden weten dat we vrijwel zeker wel worden getroffen? Denk je niet dat ze dan niet alles op alles zouden zetten om die planetoïde van koers te doen veranderen?

      groet,
      Gert (Enceladus)

  4. Misschien dat Schreiber ook uit kan leggen wat de Lunar Reconnaissance Orbiter precies heeft gefotografeerd op de maan. Als het geen voetsporen zijn van astronauten op de plek van diverse Apollo landingen en als er daar ook geen menselijke instrumenten staan, wat zijn het dan wel? Sporen van maanmannetjes? Zie deze blog erover: https://www.astroblogs.nl/2011/09/06/zo-scherp-heb-je-de-apollo-landingsplaatsen-nog-nooit-gezien/ Schreiber, het is al regelmatig naar voren gebracht op de Astroblogs, maar wellicht heb je het niet gelezen: de Amerikanen hadden in de jaren zestig wel de technologie om mensen naar de maan te brengen, NIET om een maanlanding te faken.

    • Enceladus zegt

      Exact! De Maanlandingen waren echt, hartstikke echt. Een van de grootste prestaties van de mensheid ooit. En de volgende ‘giant leap’, wordt een bemande (m/v) landing op Mars.

      groet,
      Gert (Enceladus)

  5. En mijn reply vandaag gedateerd op 24 februari 2021.

Speak Your Mind

*