24 februari 2024

Luister naar de maan via de Dwingeloo Radiotelescoop

De Dwingeloo radiotelescoop

De Dwingeloo radiotelescoop. Credit: Camras.

Er is dit weekend een of andere wedstrijd gaande van The National Association for Amateur Radio (ARRL, geen idee hoe die afkorting precies werkt) en één van die deelnemers daaraan is de radiotelescoop van Dwingeloo in Drenthe. Tot 15.30 uur ongeveer kan je via de CAMRAS-website van Dwingeloo luisteren naar de Maan! Ik ben niet zo’n radio-expert, maar ik begrijp dat alle deelnemers via de frequentie van 50 tot 1296 MHz twee-richtingsverkeer tussen Aarde en Maan proberen te bewerkstelligen. Af en toe hoor ik in dat signaal morseseinen en gepraat. Vast en zeker maanmannetjes, die klagen dat er vrijdag twee bombardementen in de buurt van de zuidelijk maanpool waren. 🙂 Tip voor deze Astroblog kwam via Twitter (@marieke_baan). Marieke, thanx!

Share

Speak Your Mind

*