23 april 2024

GOALS brengt kosmische botsing in beeld

NGC 2623 door Hubble

NGC 2623 door Hubble. Credit: NASA, ESA and A. Evans (Stony Brook University, New York, University of Virginia & National Radio Astronomy Observatory, Charlottesville, USA)

Zie hier NGC 2623 in het sterrenbeeld Kreeft, afstandje tot ons een krappe 250 miljoen lichtjaar. Lijkt een beetje raar stelsel qua vorm, maar als je goed kijkt zie je dat het in feite twee botsende spiraalstelsels zijn. Hubble heeft deze kosmische botsing prachtig in beeld gebracht, nog voordat ‘ie in mei dit jaar werd gereviseerd. Maar Hubble is niet de enige die naar NGC 2623 heeft gekeken, want een geheel bataljon aan instrumenten heeft de twee stelsels -die samen ook wel ARP 243 worden genoemd – in het vizier gehad. Dat samenwerkingsverband van instrumenten wordt GOALS genoemd, het Great Observatories All-sky LIRG Survey project. LIRG op zijn beurt staat weer voor luminous infrared galaxies, waar ik een paar maanden terug een ander prachtig voorbeeld van had, NGC 6240 in Slangendrager. De deelnemers aan GOALS zijn:

  • NASA/ESA’s Hubble Space Telescope (visueel)
  • NASA’s Spitzer Space Telescope (infrarood)
  • NASA’s Chandra X-ray Observatory (röntgen)
  • NASA’s Galaxy Evolution Explorer (ultraviolet)

Kortom, een echt NASA-feestje dat GOALS. 🙂 De botsing in NGC 2623 heeft er voor gezorgd dat in de twee spiraalarmen die naar beide zijkanten uitsteken een verhoogde stervorming aan de gang is en dat heeft op haar beurt geleid tot meer dan honderd heldere sterclusters in die armen, elk helderder dan de grootste clusters bij ons in de Melkweg. Over NGC 2623 en GOALS kan je meer te weten komen middel de volgende video, gepresenteerd door Mr. J:

Meer info over de GOALS-waarneming van NGC 2623 is hier te vinden. Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*