Vanavond heldere vuurbal boven Nederland en België gezien

De vuurbal gefotografeerd door Jan de Vries (©)

Vanavond iets voor 19.00 uur is door veel mensen boven Nederland een heldere vuurbal [1]De officiële term voor zo’n heldere meteoor is eigenlijk een vuurbol, maar de term vuurbal is het afgelopen uur via Twitter ingeburgerd. Fireball is de Engelse benaming ervoor, dus we houden … Continue reading gezien. Twitteraar Jan de Vries wist er zelfs een foto van te maken, welke je hiernaast ziet. De waarnemers (waarvan er velen vanaf hier te lezen zijn) melden dat de vuurbol (blauw-)wit van kleur was (sommigen spreken ook van een groen-gele kleur) en dat ‘ie van zuidwest naar noordoost ging. Hij zou een helderheid van ongeveer magnitude -8 hebben bereikt. Na enkele seconden spatte hij uiteen in enkele fragmenten, waarbij sommigen over drie stuks spreken en anderen meer dan vier meldden. De berichten maken ook melding van een onweersachtig gerommel. Die geluidseffecten duiden erop dat de vuurbal tot minder dan 30 km hoogte de dampkring is binnengedrongen voordat hij explodeerde. De vuurbal blijkt ook boven België te zijn waargenomen. En inmiddels heb ik begrepen dat ‘ie ook boven Duitsland te zien is geweest. Zodra ik meer nieuws van de vuurbal heb zal ik dat hier melden. Heeft iemand ‘m toevallig gefilmd met zijn/haar mobieltje? 🙂 [Naschrift] : het KNMI in de Bilt blijkt om 19.05 uur het geluid van de vuurbal te hebben geregistreerd. Dat deze registratie ná de visuele waarneming – die om ca. 18.58 uur was – komt is verklaarbaar vanwege de snelheid van het geluid. Deze melding kwam van Frank (via Astroversum).

References[+]

References
1 De officiële term voor zo’n heldere meteoor is eigenlijk een vuurbol, maar de term vuurbal is het afgelopen uur via Twitter ingeburgerd. Fireball is de Engelse benaming ervoor, dus we houden ‘m er maar even in.

10 gedachten over “Vanavond heldere vuurbal boven Nederland en België gezien

 1. Vanuit Belgie duidelijk zichtbaar, was even onder de indruk , vond dat een behoorlijk ding.

  Belsele 20 km te westen van Antwerpen

 2. Ook wij hebben de vuurbol gezien toen we op weg naar huis waren in turnhout.

  We wisten niet wat t was en gokte op een komeet of vuurbal en jawel, het was een vuurbal!

  Prachtige gewaarwording!!

 3. Hallo

  In rijswijk ZH is deze ook waargenomen echter hebben wij ervoor nog een meteoriet waargenomen.

  Deze kwam van noord oost naar west, van ons gezien pal boven rijswijk richting hoek van holland.

  Deze was ook zeer fel en leek opgebrand, toen hij uit beeld verdween.

  Groeten Ferrie

 4. Dag,

  Gisteren op weg naar Lelystad en ik reed om 19.00 uur op A27 bij kilometerpaal 111 net de polder in. Zag de vuurbal heel duidelijk. Uiteindelijk leek de vuurbal in meerdere (eerste indruk 3) stukjes uit een te vallen. Bijzonder gezicht. Hij ging voor me uit (iets naar links), dus zal noordelijke richting zijn geweest.

  Groet,

  Wim Knapen

 5. 13-10-2009 Op weg naar huis over de Hogering in Almere. t.h.v. muziekwijk.

  Dacht in eerste instantie dat het vuurwerk was. Maar bedacht mij toen ik geen rook of wat dan ook achter de staart vandaan zag komen. Naar mijn idee ging hij richting het oosten. Maar dat is erg moeilijk te bepalen vanuit een rijdende auto. Was in ieder geval PRACHTIG om te zien

  Groetjes,

  Richard

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.