16 april 2024

Astro-dagboek uit de Haute Provençe, dag 1

Het uitzicht vanaf de verblijfplaats

Het uitzicht vanaf de verblijfplaats

Deze week – 17 t/m 24 oktober -houden zo’n twintig leden en aanverwanten van sterrenkundevereniging Chr. Huygens de jaarlijkse Astrovacaná§e in de Haute Provençe in Frankrijk. Exclusief voor de Astroblogs zal Paul Bakker dagelijks een stukje schrijven over de belevenissen op het kamp, tenminste dat probeert ‘ie. Ze maken daar lange nachten mee, dus of het gaat lukken is nooit zeker. 🙂 Hierbij z’n eerste verslag.

Hier een eerste bericht uit de Provence. De Huygens-groep is in fasen gearriveerd en gisterenavond waren we compleet. Het was gisterenavond meteen helder, maar helaas waaide het erg hard: de mistral! De koude bergwind uit het noorden zorgde ook voor een dramatisch slechte seeing. De meesten kozen er ook voor om uit te rusten van de reis en kropen onder de wol. Later in de nacht trok het dicht en viel er zelfs een buitje. Vanmorgen werden we wakker met een staalblauwe lucht. De wind is gaan liggen. We hebben goede hoop dat we een zeer heldere nacht gaan krijgen. Seeing is nog even afwachten. De atmosfeer is erg transparant, de besneeuwde flanken van de alpen kan ik vanaf ons balkon prachtig zien liggen (zie foto, genomen met 200mm telelens). Mijn telescoop staat – nu nog beschermd tegen de zon, wind en onverhoopte regen in een tent – klaar voor de start.  Groetjes uit de Haute Provence,  Paul.

De telescoop onder zeil

Share

Speak Your Mind

*