26 februari 2024

Ben je de maan aan ’t filmen, gebeurt er dit…

Donderdagavond zo rond een uur of half acht stond er zo’n mooi maansikkeltje te lonken laag aan de zuidelijke hemel dat ik het niet kon laten om daar een korte geïmproviseerde “webcamsessie” aan te wagen. Het zotte is nu dat ik deze keer mijn Newtonnetje in Dobsonconfiguratie heb gebruikt… was te lui om die zware EQ6 op te stellen… en ik was tevens ook te lui om mijn telescoop “echt buiten” te zetten… ofwel ik heb gewoon de voordeur open gezet en mijn kijker in de benedengang geplaatst… eigenlijk allemaal hardstikke fout vanwege de hevige luchtonrust die je krijgt door de warme lucht die uit de voordeur ontsnapt en de volgproblemen die je krijgt als je in “Dobson-mode” probeert die ene krater precies en zonder schokken op het midden van dat minuscule webcam-chippie probeert te houden “met de hand”… en dat alles dus bij 2.40 meter brandpunt (1.20 meter plus een 2x barlow). Dat altijd wat schokkerige Dobson volgen is nu mijn mazzeltje geworden want ik was net een seconde of 13 in een opname van 60 (een avi-filmpje van 60 seconden bij 10 frames per seconde) toen ik toch effe “ietsjes te ver uitschoot” bij het in het centrum proberen te houden van die twee mooie kraters (welke moet ik nog opzoeken)… en net op dat moment (19.45 uur) vloog dat tweemotorige passagiersvliegtuig pontificaal door mijn beeldveld… Zo’n “lucky shot” plan je echt niet…!! Kan je wel zeggen dat ik zelf zo ongeveer “supernova ging” toen dat monster… Jan’s voorwerp… ha..ha… echt precies midden door mijn beeldveld vloog!!!

Share

Comments

  1. Gerco Wolfswinkel zegt

    Mooie treffer! Lang geleden baalden we als een stekker als er een vliegtuig door je beeld vloog, nadat je tien minuten in de vrieskou met het handje Orion had zitten volgen. Tegenwoordig lukt het denk ik bijna niet meer om géén vliegtuig in beeld te krijgen; er vliegen hier veel meer toestellen over, vooral sinds het beschermde luchtruim boven Soesterberg opgeheven is. Maar dit is wel heel apart ja!

    • Ja, mooie opname van Jan Brandt. Ik las overigens op Twitter dat je een telescoop zoekt. Kijk hier eens, wie weet staat er iets bij. Peter Pulles, degene van Ecliptica, heeft af en toe scherpe aanbiedingen.

  2. renee dekker zegt

    Schitterend leuke opname om te zien. Heel onwerkelijk.

Speak Your Mind

*