18 april 2024

Lezing: De vorming van sterren en planeten

Ster- en planeetvorming

Ster- en planeetvorming. Credit: NASA / JPL-Caltech

Morgenavond, 30 oktober 2009, bij Chr. Huygens in Papendrecht een lezing van Ruud Visser over “De vorming van sterren en planeten”. Een tipje van de sluier van Visser’s verhaal: Sterren ontstaan uit grote wolken van gas en stof, die onder invloed van de zwaartekracht in elkaar storten. Diep in het binnenste van de wolk ontstaat de protoster. Het omringende materiaal vlakt af tot een dikke schijf, waar in een later stadium planeten gevormd worden. In deze lezing volgen we het ontstaan van een jong zonnestelsel uit een interstellaire wolk. We nemen een kijkje in deze reusachtige kraamkamers en zijn aanwezig bij de geboorte van een ster. Al snel geeft de protoster licht en begint het omringende materiaal op te warmen. Terwijl de ster verder groeit, richten we onze aandacht tot de minuscule stofdeeltjes in de schijf. We kijken hoe deze samenklonteren en langzaam veranderen in planeten zoals we die rond onze eigen zon en rond andere sterren kennen. In het laatste deel van de lezing gaan we nog in op de vraag hoe we dit allemaal weten. Meer weten over dit boeiende onderwerp? Kom dan vrijdagavond naar Christiaan Huygens vanaf 20.00 uur. Gratizz en voor nicx, voor leden én niet-leden. 🙂

Share

Comments

 1. Ik zou graag precies willen weten hoe de atomaire samenstelling op verschillende afstand van het centrum van de protoschijf kan verschillen, zodanig dat er waterstof en helium in de zon terechtkomt en de zwaardere elementen als planetenklompjes daarbuiten.

  Hoe verklaart dit de aanwezigheid van silicium en ijzer op aarde bijvoorbeeld.

  Ik weet niet of dit beeld dat ik heb juist is, maar het lijkt me dat zwaardere elementen juist naar het centrum toe moeten vallen onder hun gewicht en dat de lichtere aan de buitenkant zouden moeten blijven, en dat dat niet zo is.

  Ik zou deze vragen graag stellen. Misschien weet jij het antwoord al, het moet simpel zijn. Wellicht barst de zon van de uranium bijvoorbeeld, ik heb me er niet zo in verdiept.

  Helaas kan ik weer eens niet komen.

 2. Adrianus V zegt

  ik ben er vanavond zelf niet bij! Zit de hele dag in Drenthe bij de Galaxy Zoo meeting.

Speak Your Mind

*