1 december 2023

Gammaflitser laat zien dat lichtsnelheid constant is

Impressie van GRB090510. Credit: ESO/A. Roquette.

Waarnemingen aan de op 10 mei 2009 ontdekte gammaflitser GRB090510 laten zien dat Einstein’s Speciale Relativiteitstheorie (SRT) gelijk had en dat de lichtsnelheid constant is. Alternatieve theorieën zoals de Loop Quantum Gravitatie (LQG) voorspellen dat de lichtsnelheid afhankelijk is van de energie van een deeltje. Zeer energierijke deeltjes zoals de fotonen van een gammaflitser, welke veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een supernova waarbij een zwart gat ontstaat, zouden dat dan volgens die theorieën merken aan hun snelheid. Om de testen of de SRT of de alternatieve quantum-zwaartekrachtstheorieën gelijk hebben onderzocht men alle 321 fotonen die waargenomen werden door de Fermi gammasatelliet van gammaflitser GRB090510. Eén van die fotonen had een energie van 31 miljard electronvolt, een andere één-tiende daarvan. Theorieën zoals de LQG zeggen dat dankzij de korrelachtige ruimtetijdstructuur de effecten van quantum-zwaartekracht zichtbaar zijn bij de extreem kleine Planckschaal, rond 10-35 meter. Energierijke fotonen zouden bij de grotere korrels die de LQG voorspelt meer af moeten wijken van de huidige gemeten lichtsnelheid en dat zou moeten resulteren in een iets langzamere snelheid.

Een foton reist door de ruimtetijdkorrels. Credit: NASA/Sonoma State University/Aurore Simonnet.

Ze zouden dus iets later moeten aankomen op de aardse detectoren dan hun minder energierijke partners. De uitkomst van het onderzoek was dat er inderdaad verschillen zijn in aankomsttijd, maar minder dan de meeste quantum-zwaartekrachtstheorieën voorspellen. Het team onderzoekers dat onder leiding stond van Sylvain Guiriec (NASA’s Marshall Space Flight Center) durft zelfs de uitspraak aan dat quantum-zwaartekracht op afstanden net iets groter dan de Planckschaal geen enkele rol speelt. Voor een uiteindelijke afrekening van de alternatieve quantum-zwaartekrachtstheorieën zijn echter nog meer waarnemingen nodig. Eén ding is duidelijk: Einstein’s SRT staat fier overeind. Bron: ScienceNews + NRC-Handelsblad, 31 oktober 2009.

Share

Comments

  1. (Typing this with my mobile) In my opinion c (the lightspeed) is just a factor in the equation to describe 'the fabric of space'. It's not really a speed and fotons travel through it and and because of the nature of photons they make maximal use of this factor. But I still think photon arrival times can differ.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: