30 mei 2024

De Helixnevel vanuit de Haute Provençe

Helixnevel (NGC 7293)

Helixnevel (NGC 7293)

Dat de laatste nacht van de astrovacance helder was, gaf de gelegenheid om één van mijn vooraf bepaalde doelen alsnog te bereiken: een mooie plaat van de Helix-nevel. De Helix-nevel, ook bekend als NGC 7293, is één van de dichtst bijzijnde planetaire nevels. Het is ook één van de helderste, maar toch lastig waar te nemen, want de oppervlaktehelderheid is erg laag. Als je het licht van de nevel zou concentreren in één punt zou die even helder zijn als een ster van magnitude 7.3. De planetaire nevel heeft een uitzonderlijke schijnbare grootte: zo’n beetje de helft van de diameter van de Maan. Daardoor is de oppervlaktehelderheid erg laag. Nog een handicap voor ons noorderlingen is dat het object met een declinatie van -20 graden nooit ver boven de horizon uit komt. Zelfs in de Provence staat de Helix nog erg laag in het zuiden en dreigt het strooilicht (ja, alhoewel een stuk minder dan bij ons is er in de Provence ook lichtvervuiling) van Forcalquier terecht te komen. De foto is 10 keer 4 minuten belicht op 1600 iso met een Canon350D camera door een 80mm William Optics apochromatische refractor. Ik heb gevolgd met een off-axis guider en een ST-4 volgcamera. De gebruikte montering is een Gemini41. De 10 opnames heb ik gestapeld met K3CCD-tools en nabewerkt met PhotoshopCS2 en Neat-image om de ruis te onderdrukken. P.s., de beloofde opname van IC410 heb ik nog niet nabewerkt en houden jullie nog tegoed.

Share

Speak Your Mind

*