22 mei 2024

Magnetars beven anders dan gedacht

Schets van een magnetar

Schets van een magnetar. Credit: Public Domain.

De Amsterdamse sterrenkundige Anna Watts (UvA) en haar Amerikaanse collega Andrew Steiner (Michigan State University) hebben ontdekt dat trillingen op magnetars als gevolg van sterbevingen, verband houden met bewegingen van de korst en niet met activiteit in de kern van de neutronenster. Ze stellen dat de atoomkernen in de korst van de magnetar minder protonen en meer neutronen bevatten dan eerder werd gedacht. De onderzoeksresultaten zijn op 30 oktober gepubliceerd in Physical Review Letters. Magnetars zijn jonge neutronensterren met een ultra-sterk magnetisch veld, zo’n 10 miljard keer sterker dan dat van de aarde. Ze vormen de krachtigste magneten in de kosmos. Ze ontstaan nadat een zware ster in een supernovaexplosie aan het einde van zijn leven is gekomen. De laagfrequente röntgenstraling – met frequenties van 20 Hz en lager – komt vrij wanneer magnetars krachtige seismische erupties ondergaan, die sterbevingen worden genoemd, waarbij de hele ster trilt. Net zoals geologen de trillingen tijdens aardbevingen kunnen gebruiken om de interne structuur van de aarde te achterhalen, vertellen sterbevingen iets over de structuur van een ster. Een sterbeving ontstaat door het snelle verval van het sterke magnetische veld van een magnetar. Daardoor scheurt de dichte, harde korst en volgt een uitbarsting van gamma- of röntgenstraling. Volgens recente simulaties is de korst van een neutronenster 10 miljard keer zo sterk als staal. Een video over het onderzoek van Watts en Steiner, waarin onder andere de krachtige uitbarsting van magnetar SGR 1806-20 op 27 december 2004 voorkomt, zie je hieronder:

Bron: Nova.

Share

Comments

 1. Het gaat om Variaties in de straling.

  ‘In ons nieuwe model verbinden we de röntgenvariaties met een frequentie van 20 Hz en lager met de korst van de neutronenster en niet met de kern. Ons model staat daarnaast een hogere massa toe, meer in lijn met theoretische verwachtingen.’
  http://www.volkskrant.nl/wetenschap/article131150

  De frequentie van Röntgenstraling is hoog, anders is het geen Röntgenstraling natuurlijk.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Frequentie

  X-rays have a wavelength in the range of 10 to 0.01 nanometers, corresponding to frequencies in the range 30 petahertz to 30 exahertz (3 × 1016 Hz to 3 × 1019 Hz) and energies in the range 120 eV to 120 keV.
  http://en.wikipedia.org/wiki/X-ray

 2. 10^16 Hz to 3 × 10^19 Hz

 3. Magnetars jonge pulsars, Adrianus V?

  PSR J1846-0258 wordt toch beschouwd als uitzondering op de regel, als een soort bevestiging van de voorheen als kosmische objecten verschillend geachte pulsars en magnetars?

  (PSR J1846-0258 = slechts 884 jaar oud, 3,1 omdraaiingen per seconde maar met voor magnetars eigen uitbarstingen)

Speak Your Mind

*