Atlantis en ISS zijn gekoppeld

De bemanning van STS-129 en expeditie 21 bijeen. Credit: NASA TV.

Vanmiddag om 17.53 uur Nederlandse tijd zijn de Space Shuttle Atlantis en het internationale ruimtestation ISS aan elkaar gekoppeld. Om 19.29 uur gingen na diverse standaard-veiligheidsinspecties de luiken open en konden de zes astronauten van de Atlantis het ISS ingaan, waar ze werden begroet door de daar aanwezige astronauten van ISS-expeditie 21. Die laatste staat onder leiding van de Belg Frank De Winne. Denk niet dat ze daarna een welkomstfeestje begonnen, want het was gelijk werk aan de winkel: de laadruimte van de Atlantis leegruimen met de robotarm, onder andere de Express Logistics Carrier 1. Dat alles is op dit moment live te volgen op NASA TV. Kijkuh! 🙂 Bron: NASA.

Ook Mars heeft planeten

Yep, wat ik zeg: ook Mars heeft planeten. Kijk maar:

Credit: Mars Inc.

Ik zag vanmorgen een grote advertentie hangen van dat astronomisch verantwoordde lekkernij, dus het zal wel verkocht worden in de Lage Landen. En weet je, ze schijnen niet eens lekker te zijn. OK, niet gelijk afgaan op wat anderen zeggen, Adrianus, zelf oordelen. Mmmmm, ik zal binnenkort zelf die planeten van Mars eens proeven.

Da’s nog eens een centrale verdikking

Credit: NASA/ESA

Het kenmerk van spiraalsterrenstelsels is niet alleen dat ze spiraalarmen hebben, maar ook een zogenaamde centrale verdikking (Engels: ‘central bulge’). Een grote ronde structuurloze hoop in het centrum van het stelsel dat vooral bestaat uit Populatie II sterren, sterren die oud en rood zijn. Tenminste, dat is het klassieke model voor de centrale verdikkingen, maar sterrenkundigen betwijfelen of dat model echt klopt. Daarom hebben ze het visuele kanon Hubble ingeschakeld om meer te weten te komen over de centrale verdikkingen en daarom is onlangs uitgebreid het spiraalstelsel NGC 4710 bestudeerd, waarvan bovenstaande foto genomen met de Advanced Camera for Surveys (ACS) een mooi resultaat is. Het is een stelsel in het sterrenbeeld Haar van Berenice (Coma Berenice) dat we vanaf de zijkant zien. Van stelsels die we edge-on zien kunnen we heel goed de centrale verdikking zien. NGC 4710 is een sigaarvormig stelsel, officiëel type S0, op een afstand van 60 miljoen lichtjaar en deel uitmakend van de Virgocluster van sterrenstelsels. Een mooie video waarin ingezoomd wordt op NGC 4710 zie je hieronder:

Voor de centrale verdikking liggen donkere stofbanden. Als je goed kijkt zie je ook een soort van X-vorm, die door sterrenkundigen een ‘boxy’ of ‘pindavormige’ verdikking [1]In de Galaxy Zoo is zo’n ‘boxy bulge’ één van de eigenschappen die je kunt onderscheiden bij het classificeren van sterrenstelsels. wordt genoemd. Die vorm ontstaat vermoedelijk door de vertikale beweging van sterren door de centrale verdikking heen. Sterrenkundigen kijken naar de bolvormige sterrenhopen rondom de centrale verdikking, omdat hun aantal iets zegt over de wijze waarop het sterrenstelsel is geëvolueerd. Het lage aantal bolhopen rondom NGC 4710 zou erop wijzen dat het spiraalstelsel zich langzaam ontwikkeld heeft en dat de prominent aanwezige centrale verdikking het gevolg is van materiaal dat vanuit de spiraalschijf naar de kern is ‘gezakt’. Bron: Hubble.

References[+]

References
1 In de Galaxy Zoo is zo’n ‘boxy bulge’ één van de eigenschappen die je kunt onderscheiden bij het classificeren van sterrenstelsels.

Nog vijf shuttlevluchten te gaan, snif snif…

Na de op dit moment lopende missie STS-129 van de Atlantis – die zojuist is aangekoppeld aan het ISS – zijn er nog vijf vluchten te gaan van de Space Shuttlevloot. Even op een rijtje:

STS Nr.lanceringRuimteveerDuurBijzonderheid
127ca. 13 juni 2009Endeavour~15dISS assembly flight 2J/A: JEM Exposed Facility (EF) & JEM ELM ES.
1286 augustus 2009Discovery~11dISS assembly flight 17A: MPLM Leonardo & 6 person ISS crew.
12912 november 2009Atlantis~15dISS assembly flight ULF3: EXPRESS Logistics Carriers (ELCs) 1 & 2.
1308 februari 2010Endeavour12dISS assembly flight 20A: Node 3 and Cupola
1315 april 2010Discovery~13dISS assembly flight Utility and Logistics Flight 4: Multi-Purpose Logistics Module Raffaello. Final planned flight of Atlantis.
13214 mei 2010Atlantis~11dISS assembly flight 19A: Mini-Research Module 1.
13429 juli 2010Endeavour~10dISS assembly flight ULF5, ELC 4, ROEU, Alpha Magnetic Spectrometer. Final planned flight of Discovery; final Shuttle flight of the program.
13316 september 2010Discovery~15dISS assembly flight ULF5, MPLM Leonardo, ELC 3. Final flight of Endeavour.

Ik had eerder ook al zo’n tabel en die is bij deze een stukkie korter (zoals je kunt zien 🙂 ) en ook zijn enkele lanceringsdata aangepast. Opvallend is ook dat STS-134 eerder zal zijn dan STS-133. De vlucht van STS-133 op 16 september 2010 zal de allerlaatste vlucht zijn van een Space Shuttle, snif snif… Tenzij Obama toch bereid is om nog wat miljarden dollars in uitbreiding van het programma te stoppen.