28 november 2023

Wel eens een geiser in stereo gezien?

Op 2 november scheerde Cassini 99 km en 12,7 centimeter boven het oppervlak van de maan Enceladus. Hij maakte daarbij een serie stereofoto’s, onder andere van de beroemde tijgerstrepen op Enceladus. Bovenop zo’n tijgerstreep zie je in de volgende stereofoto de opening van een geiser:

Enceladus in stereo

Credit: NASA/JPL.

Het is een raw versie, dus nog niet bewerkt door photoshoppers van de NASA. Meer ruwe foto’s zijn verkrijgbaar bij JPL. Van een stereofoto schijn je een driedimensionaal beeld te kunnen maken door er naar te turen met beide ogen en dan de twee foto’s te laten overlappen. Op een gegeven moment zie je dan één foto in 3D. Tenminste bij 90% van de mensen. Ik zal wel tot die 10% behoren die stereoblind is. 🙁

Share

Comments

 1. 3D foto kijken? 🙂

  ook u kan tot die 90% behoren 🙂

  kijk zo loens mogelijk naar de foto en probeer dan met je ogen scherp te stellen op het midden van de foto terwijl u langzaam uw ogen weer terug naar normaal kijken brengt.

  met een klein beetje oefening (30 sec. 😉 ) ziet u een prachtig 3d beeld van deze geiser 😛

  succes.

  Groet,

  Marc

  ps. bedankt voor het plaatsen van deze foto.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: