28 februari 2024

Fossiele cluster in centrum Melkweg gevonden

Terzan 5

Terzan 5. Credit: ESO/F. Ferraro

In het centrum van de Melkweg hebben sterrenkundigen een bolvormige sterrenhoop ontdekt, die wel eens een overblijfsel zou kunnen zijn van één van de dwergstelsels die als bouwstenen hebben gediend bij de vorming van de  Melkweg lang geleden. De cluster – 18.000 lichtjaar verderop in het sterrenbeeld Boogschutter – heet Terzan 5 [1]Genoemd naar de Franse sterrenkundige Agop Terzan, die in 1968 een lijstje van twaalf zwakke bolvormige sterrenhopen publiceerde. en onderzoek met behulp van de Multi-conjugate Adaptive Optics Demonstrator (yep, afgekort tot MAD), verbonden aan de Europese Very Large Telescopes in Chili, heeft aangetoond dat Terzan 5 veel massiever is dan men voorheen dacht. Ook zijn de sterren van de bolhoop niet even oud, zoals bij de meeste andere bolhopen, maar komen ze voor in twee leeftijdscategorieën: sommigen zijn twaalf miljard jaar oud, anderen zes miljard jaar. Op grond van deze waarnemingen komt een groep sterrenkundigen onder leiding van Francesco Ferraro (Universiteit van Bologna, Italië) tot de conclusie dat Terzan 5 een overblijfsel is van een proto-sterrenstelsel, dat aan de basis heeft gestaan van het complete Melkwegstelsel. De enige bolvormige sterrenhoop die ook uit sterpopulaties van verschillende leeftijden bestaat is Omega (?) Centauri. Morgen verschijnt een artikel in het Britse vakblad Nature over de ontdekking van Terzan 5. Een video waarin je kan zien hoe wordt ingezoomd op Terzan 5 is hier te zien. Bron van al deze wijsheid: ESO.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Genoemd naar de Franse sterrenkundige Agop Terzan, die in 1968 een lijstje van twaalf zwakke bolvormige sterrenhopen publiceerde.

Speak Your Mind

*