Site pictogram Astroblogs

De singulariteit van Kurzweil

Credit: Ray Kurzweil and Kurzweil Technologies, Inc./ Wikipedia.

Over 25 á 30 jaar zal iedereen miljarden nanorobots in z’n bloedbaan hebben, robots ter grootte van een bloedcel, die voortdurend checken of al je cellen nog OK zijn, reparaties uitvoeren en het immuunsysteem uitbreiden. De levensverwachting van de mens zal tegen die tijd radicaal verlengd zijn. Onze hersenen zijn dan ook voorzien van computers, zoals dat nu al bij sommige Parkinsonpatiënten het geval is, en met die hersen-PC kunnen we alles doen wat we ook met gewone PC’s doen: backuppen, geheugen uitbreiden, updaten, etc… Allemaal ideeën die ontsproten zijn aan het brein van futurist Raymond Kurzweil (1948). Er staat vandaag een artikel in NRC-Handelsblad over deze man, die als intellectuele duizendpoot bezig is met zaken zoals OCR, muzieksynthesis, spraakherkenning, leestechnologie, virtuele realiteit, financiële investeringen, medische simulaties en cybernetische kunst.

Raymond Kurzweil. Credit: Michael Lutch / Wikipedia.

Z’n voorspelling over die menselijke hybriden – cyborgs noemt hij ze – is gebaseerd op de technologische ontwikkeling die sinds 1890 exponentieel toeneemt en die uiteindelijk zal leiden tot een technologische singulariteit.  Aan de hand van het vouwen van een krant heb ik al eens laten zien dat zo’n exponentiële groei niet te bevatten is en da’s precies wat Kurzweil bedoeld: we hebben niet in de gaten hoe snel die technologische ontwikkeling is, want wij kunnen enkel lineaire groei bevatten. In z’n boek “The intelligent Universe” uit 2002 heeft ‘ie het zelfs over een exponentiële groei IN de exponentiële groei. Om maar even te besluiten met een citaat daaruit:

Een analyse van de geschiedenis van de technologie toont dat technologische verandering exponentieel is, tegengesteld aan de gebruikelijke ‘intuïtieve lineaire’ visie. We zullen dus geen 100 jaar van verandering ervaren gedurende de 21ste eeuw- het zullen er eerder 20.000 zijn (aan onze huidige ratio van verandering). De ‘opbrengsten’ zoals chipsnelheid en kosteffectiviteit vermeerderen ook exponentieel. Er is zelfs exponentiële groei in de exponentiële groei (dubbel exponentiële groei, S-curve). Binnen enkele tientallen jaren zal machine-intelligentie menselijke intelligentie overstijgen en leiden tot de singulariteit-technologische veranderingen die zo snel en allesomvattend zijn dat er sprake is van een breekpunt in de menselijke geschiedenis. De gevolgen zullen onder andere inhouden: het samengaan van biologische en non-biologische intelligentie, onsterfelijke op softwaregebaseerde menselijke wezens en ultrahoge niveaus van intelligentie die in het universum zich verspreiden met de snelheid van het licht.

Zo en nou ga ik ‘Terminator Salvation’ kijken. 😉 Bron: NRC-Handelsblad, 26 november 2009 en Wikipedia.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten