23 mei 2024

Maan bedekt morgenavond heldere ster

De maan bedekt ε Arietis

De maan bedekt ε Arietis. Credit: Hemel.waarnemen.com.

Als de weergoden ons morgenavond een tikkie gunstig gezind zijn en je bent in het bezit van een kleine telescoop kan je een mooie gebeurtenis meemaken. Om 19.28 uur zal namelijk de ster ε Arietis, een dubbelster met componenten met een helderheid van +5,2 en +5,6m [1]Bij elkaar opgetelt is ε Arietis te zien als één ster van +4,7m. in het sterrenbeeld Ram, worden bedekt door de Maan. Op dat tijdstip verdwijnt de ster achter de dunne onverlichte rand van de Maan en om 19:54 komt ‘ie weer tevoorschijn, nu aan de verlichte maanrand.  Op de afbeelding zie je hoe dat er zo’n beetje uit komt te zien. Een waarnemer in Utrecht ziet de Maan aan het begin op een hoogte van 39° staan, aan het einde van de bedekking op 43°. De Maan is voor 97% verlicht, dus vanwege diens storende licht is een kleine kijker noodzakelijk. Bron: Sterrengids 2009 + Hemel.waarnemen.

Voetnoten

Voetnoten
1 Bij elkaar opgetelt is ε Arietis te zien als één ster van +4,7m.
Share

Comments

 1. Zo….die is "in the pocket" zoals we dat in..eh…goed Hollands plegen te zeggen.

  Zowel de intrede als de uittrede heb ik kunnen waarnemen, met als kantekening dat die uittrede helaas niet echt ging zoals ik had gehoopt……ontdekte het sterretje pas toen "ie" al een stukkie van de maanrand verwijderd was.

  OK….logisch natuurlijk want is en blijft welreeds de hel verlichte bijna volle-maan-rand en het (dubbel) sterretjes is maar magnitude 5…ofwel verrekte weinig contast….en toch is het een mooi gezicht om zo'n fragiel dubbelsterretje (flinke vergroting) vlak boven de maanhorizon te zien dansen…..en dat dansen is dan weer te danken (nou ja??) aan de belabberde seeing (luchtonrust).

  De intrede was trouwens wel tot op het laatste moment te zien. Het toeval wilde dat de ster achter de maanrand verdween vlakbij een hele grote kraterformatie….Welke dat is geweest ga ik zo effe opzoeken in mijn maanatlas.

  Ik zag vlak voor de verdwijning het sterretje heel even tussen twee maanberg-pieken "doorsjezen" om daarna pats boem te verdwijnen……erg grappig.

  Afijn…..een hele fraaie sterbedekking, waarbij ik moet bekennen dat ik waarschijnlijk vette mazzel heb gehad want ondanks de stevige (welliswaar wegtrekkende) bewolking heb ik, In Dordrecht dus, het verschijnsel wel kunnen waarnemen maar collega Wim, aan de overkant van de oude Maas in zwijndrecht, blijkbaar helemaal niet……Typisch gevalletje van "cumulus zeer lokalus interuptus".

  Oh…..enne laat ik dan eindigen met te schrijven hoe heerlijk het is om den fraaien sterrenhemel te mogen waarnemen ZONDER….(op maandag ligt dat kreng hier in Dordrecht zijn/haar weekenddronkemans-roes uit te slapen)….de super-irritante lichtbundel van zo'n kl….n Skybeamer zoemend om mijn telescoop beeldveld als een "nasty mosquito begging to be killed".

  Ofwel….steunt allen de aktie "Alle skybeamers de wereld uit, te beginnen in Nederland"!!

 2. Heb je de bedekking nog toevallig vastgelegd met je webcam?

Speak Your Mind

*