18 mei 2024

Video: een knap staaltje van L = r x p

Yep, L = r x p [1]Het impulsmoment L van een deeltje ten opzichte van een bepaalde as van draaiing wordt gedefinieerd als het uitproduct tussen de voerstraal r van het deeltje tot die as en de impuls p van het deeltje., oftewel impulsmoment. Da’s waar we het hier over hebben, de maat voor de “hoeveelheid draaibeweging” van een voorwerp, net zoals impuls de “hoeveelheid beweging” van een voorwerp aangeeft. Het is een belangrijk begrip uit de natuurkunde en in de volgende video geeft Rhett Allain (Southeastern Louisiana University) een prachtige demonstratie van impulsmoment:


Mooi gedaan, h

Voetnoten

Voetnoten
1 Het impulsmoment L van een deeltje ten opzichte van een bepaalde as van draaiing wordt gedefinieerd als het uitproduct tussen de voerstraal r van het deeltje tot die as en de impuls p van het deeltje.
Share

Speak Your Mind

*