14 augustus 2022

Video: een knap staaltje van L = r x p

Yep, L = r x p [1]Het impulsmoment L van een deeltje ten opzichte van een bepaalde as van draaiing wordt gedefinieerd als het uitproduct tussen de voerstraal r van het deeltje tot die as en de impuls p van het deeltje., oftewel impulsmoment. Da’s waar we het hier over hebben, de maat voor de “hoeveelheid draaibeweging” van een voorwerp, net zoals impuls de “hoeveelheid beweging” van een voorwerp aangeeft. Het is een belangrijk begrip uit de natuurkunde en in de volgende video geeft Rhett Allain (Southeastern Louisiana University) een prachtige demonstratie van impulsmoment:


Mooi gedaan, h

References

References
1 Het impulsmoment L van een deeltje ten opzichte van een bepaalde as van draaiing wordt gedefinieerd als het uitproduct tussen de voerstraal r van het deeltje tot die as en de impuls p van het deeltje.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: