22 mei 2024

7/18-12-2009 COP15: MB=HT óf MB=LT?

COP15, de klimaattop in Kopenhagen

Credit: COP15.

Kan een titel van een astroblog nog cryptischer zijn? Héhé, ’t loopt inderdaad niet over van duidelijkheid. En toch gaat het iets waar vanaf morgen á lle ogen van de gehele wereld op gericht zijn: de klimaattop in Kopenhagen. Van 7 t/m 18 december 2009 wordt in de Deense hoofdstad de vijftiende Conference of Parties (COP15) gehouden onder auspiciën van de Verenigde Naties. Tenzij je een paar weken onder een steen hebt gelegen weet je dat die top, waar zo’n 200 landen hun regeringsleiders naar toe sturen, gaat over de klimaatverandering op aarde en over de maatregelen die genomen moeten worden om de oorzaken én effecten van die verandering tegen te gaan. Maar over de oorzaken blijkt nogal wat onduidelijkheid te zijn, zoals onlangs nog bleek uit m’n blog over de effecten van kosmische straling op het klimaat en over de zogenaamde kosmoklimatologie, de theorie van de Deen Henrik Svensmark. Gisteren stond in het Opiniekatern van NRC-Handelsblad een goed artikel van Leon de Winter over de klimaatverandering en daar werd nog eens bevestigd wat ik hier al eerder heb betoogd, namelijk dat het helemaal niet bewezen is dat de globale temperatuursstijging het gevolg is van de emissie van CO2 door de mensheid. De vraag is dus of Meer Broeikasgassen (MB) een Hogere Temperatuur (HT) tot gevolg heeft? Is MB=HT? De afgelopen tien jaar bijvoorbeeld blijkt de globale temperatuur op aarde NIET te zijn gestegen, hij is zelfs een tikkeltje gedaald. Moeten we spreken van een lagere temperatuur als gevolg van meer broeikassen, dus van MB=LT, en kunnen we daarmee de beroemde Hockeystick-grafiek van Michael Mann op de vuilnishoop gooien? Da’s de grafiek die de temperatuursstijging van de laatste duizend jaar laat zien, waarbij de extreme stijging van de laatste honderd jaar het uiteinde van de stick vormt. De Winter (what’s in a name) meldt in z’n artikel dat uit recent Australisch onderzoek de suggestie naar voren komt dat meer CO2 helemaal niet leidt tot hogere temperaturen en dat andere broeikasgassen zoals waterdamp en regulerende effecten van wolken veel meer invloed op het klimaat hebben. Ik ben benieuwd wat er de komende 11 dagen allemaal besproken gaat worden in Kopenhagen en wat de regeringsleiders voor mooi compromis tevoorschijn zullen toveren.

Share

Comments

  1. Om eerlijk te zijn kan ik het woord "klimaat" niet meer horen. Het welles-nietes spelletje of en hoe de temperatuur stijgt/daalt, een overgehypte klimaattop en een overheid die hier links- danwel rechtsom vast munt uit wil slaan…

    Sorry voor deze ietwat cynische reactie, maar het is allemaal wel erg veel "klimaat"…

Speak Your Mind

*