2 december 2024

HUDF09: Hubble’s diepste blik op het heelal ooit

Van de Hubble ruimtetelescoop hadden we al de beroemde foto’s van de Hubble Deep Field (HDF) en de Hubble Ultra Deep Field (HUDF), maar sinds kort kan een nieuwe versie aan dat rijtje worden toegevoegd: De Hubble Ultra Deep Field 09:

De Hubble Deep Field 09

Credit: NASA, ESA, G. Illingworth (UCO/Lick Observatory and the University of California, Santa Cruz), R. Bouwens (UCO/Lick Observatory and Leiden University) and the HUDF09 Team

Met de nieuwe Wide Field Camera 3 aan boord van de Hubble hebben ze eind augustus dit jaar gedurende vier dagen – belichtingstijd maar liefst 173.000 seconden – een piepklein stukje hemel (ca. 2,4 boogminuten) gefotografeerd in het sterrenbeeld Oven (Fornax) en dat heeft de diepste blik ooit opgeleverd in het heelal. Op de foto zijn sterrenstelsels zichtbaar die 600 tot 900 miljoen jaar ná de oerknal voorkwamen. Bedenk dat het huidige heelal 13,7 miljard jaar oud is, dus je kijkt echt naar het heelal in z’n babytijd. Men spreekt ook wel van de HUDF Infrarood, omdat met die WFC3 camera in het nabije infrarood is waargenomen. De golflengte van de ultraviolette en zichtbare straling van de jonge sterrenstelsels is door de expansie van het heelal uitgestrekt tot het infraroodgebied van het electromagnetische spectrum en daarom is de WFC3 bij uitstek geschikt om deze piepkuikens onder de sterrenstelsels te fotograferen. Een volle resolutiefoto van de HUDF09 is hier verkrijgbaar (11 Mb). Video’s waarop je ziet dat wordt ingezoomd in dat stukje Oven aan de hemel kan je hier in allerlei formaten bewonderen. Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*