23 februari 2024

Hoe zit dat nou met leven op Mars?

Methaan op Mars

Methaan op Mars. Credit: NASA/JPL.

Mars is hot. Nou ja, niet letterlijk, maar qua publicaties en geroezemoes zeker. De laatste tijd barst het van de wetenschappelijke publicaties over Mars en dan met name over de mogelijkheid dat er leven voorkomt. Twee voorbeelden: ten eerste is daar de publicatie vandaag in het vakblad Earth and Planetary Science Letters van artikel van een groep planetologen van het Imperial College in London over methaan op Mars. Een klein jaartje geleden werd ontdekt dat het Martiaanse methaan voortdurend wordt aangevuld en dat er een mysterieuze bron moet zijn. Welnu, van die potentiële bronnen zijn er al een paar om verschillende redenen afgevallen: het is niet vulkanische aciviteit en het zijn ook niet meteorieten die in de atmosfeer van Mars verbranden en dan methaan produceren. Dat laatste verschijnsel bestaat op zich wel, maar het is onvoldoende om de gemeten hoeveelheid methaan te produceren, aldus de Engelse onderzoeksgroep. Er blijven volgens hen nog twee kandidaat-bronnen over: water op Mars én tatatatááá… leven op Mars. You see, Mars is hot.

Marsmeteoriet ALH84001

Marsmeteoriet ALH84001. Credit: NASA — NASA – JSC.

Ten tweede de Marsmeteoriet genaamd ALH84001 – de Allan Hills meteoriet nr. 84001. Die werd in 1984 op Antartica ontdekt en in 1996 kwamen NASA-wetenschappers met de stelling dat ze in die meteoriet fossielen hadden aangetroffen van vroeger leven op Mars. Het oogste vervolgens een storm van kritiek, onder andere dat de meteoriet Mars had verlaten ná een plaatselijke meteorietinslag in een tijd dat er geen vloeibaar water op Mars stroomde. Mede hierdoor werd duidelijk dat de meteoriet geen vormen van leven bevatte. Maar wat is nu anno 2009 het geval: dezelfde wetenschappers van 1996 komen met twee nieuwe artikelen (hier en daar), waarin ze betogen dat ze in diezelfde ALH84001 magnetiet-kristallen hebben aangetroffen die hun oorsprong hebben in leven op Mars. 😯 Ik heb de tijd niet (lees: geen zin) om die artikelen helemaal uit te pluizen, maar als ik Martian Chronicles mag geloven is de conclusie over deze twee nieuwe artikelen: HET ZOU KUNNEN. Tsja, daar schieten we wat mee op. Bron voor dat methaan: Eurekalert. Bron voor de ALH84001: Martian Chronicles.

Share

Speak Your Mind

*