18 april 2024

Schitterende video van passage Phobos én Deimos

Met behulp van de High Resolution Stereo Camera (HRSC) aan boord van de Europese Mars Express hebben ze een passage van de Marsmaantjes Phobos en Deimos op 5 november j.l. in beeld gebracht:

Phobos en Deimos

Credit: NASA/JPL.

Schitterende animatie, nietwaar? De foto werd gemaakt door die 5e november vanaf 9.14 uur Nederlandse tijd 130 foto’s te nemen gedurende 90 seconden en al die foto’s vervolgens achter te plakken . Aan ’t begin van die opnameperiode werden de foto’s om de seconde gemaakt en dat interval liep terug tot een halve seconde. Voor Phobos (voorgrond) is de resolutie 110 meter per pixel, voor Deimos is dat 240 m/px. Op het moment van de foto was de Mars Express zo’n 11.800 km verwijderd van Phobos en 26.200 km van Deimos. Op de schets hieronder zie je een voorstelling van wat zich waar op dat moment bevond.

De situatie op 5 november 2009

Credit: NASA/JPL.

Op deze schets zie je goed dat de baan van de Mars Express niet equatoriaal is, dus parallel aan de evenaar van Mars, maar bijna polair. Zo’n baan maakt het mogelijk om geheel Mars goed in beeld te krijgen, hetgeen bij een equatoriale baan niet mogelijk is. Maar dat zorgt er ook voor dat een simultane passage zoals op 5 november plaatsvond gezien vanaf de Mars Express een zeldzame gebeurtenis is. Bron: Planetary Society.

Share

Speak Your Mind

*