4 oktober 2023

Vannacht staat de Aarde het dichtste bij de Zon

Credit: Wikipedia / Maniago – Based on this image made by Crylic

Vannacht (2 > 3 januari 2010) staat de Aarde in het perihelium. Dat wil zeggen dat onze Moederplaneet -ahum – in z’n elliptische baan om de Zon het meest dichtbij de Zon staat. Om 01.17 uur vannacht Nederlandse tijd zal de afstand 147.098.000 km bedragen, oftewel 0,983.290 Astronomische Eenheden (1 A.E. is de afstand Aarde-Zon, zeg 149.597.870,7 km). Over een half jaar, op dinsdag 6 juli om 01.30 uur om precies te zijn, bereikt de Aarde haar aphelium, het verste punt van de Zon. De afstand bedraagt dan 152,096 miljoen km, dus ruim 3% verder. Tussen peri- en aphelium zit zo’n 5 miljoen km. Het perihelium valt bij ons in de winter en als we naar buiten kijken leidt dat niet tot de constatering dat de mussen dood van het dak vallen door de hitte. Ergo, het is nu winter en geen zomer. Het ‘positieve’ temperatuursverschil dat door die 5 miljoen km afstandsverschil wordt veroorzaakt zinkt namelijk in het niet bij de invloed op de temperatuur die de schuine stand van de aardas heeft. Die as, welke een hoek van 23,44° maakt met het baanvlak van de Aarde om de Zon, bepaalt de seizoenen op Aarde en omdat ’s winters die as ‘van de Zon afwijst’ is het kouder. Snappie? Bron: Bad Astronomy + Sterrengids 2010.’

Share

Comments

 1. Zucht….en da's nu net zo jammer.

  Maakte het maar wat uit, dan zaten we nu niet met die kl….nwinter en bebehorende sneeuw, pekel en ranzige vrieskou opgescheept!

  Ik hou helemaal niet van de winter….als ik al die maloten al weer zo quasi-romantisch hoor zemelen over een eventuele elfstedentocht, dan krijg ik echt een rolberoerte…..

  Een elfstedentocht is leuk bij 20 graden BOVEN nul, lekker met het dakje open en het gebrul van een kleine (warme!!)luchtgekoelde twee-cilinder in den oren!!

  Nee, Dooi is mooi…enne…Ik ga geloof ik nog maar eens een zeer NIET klimaatneutraal rondje om de kerk rijden om die langgehoopte Global warming te bespoedigen.

  Oh…nee en dat kan dus weer niet want al die rotpekel vreet in ene rit mijn hele 2CV op….Het zijn voorwaar bare tijden!!

 2. Ik ben ook meer een zomermensch, maar een echte, onvervalste en onversneden elfstedentocht gaat er bij mij wel in hoor. Tenminste om naar te kijken. Lang geleden dat ik een flesch Beerenburger achterover heb geslagen. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: