4 oktober 2023

Zonnestelsel is 5 miljoen jaar jonger dan gedacht

Het zonnestelsel in wording. Credit: jupiter.plymouth.edu

Het zonnestelsel blijkt vijf miljoen jaar jonger te zijn dan voorheen werd gedacht. Geen 4,5662 miljard jaar, maar 4,5657 miljard jaar oud, aldus de sterrenkundige Gregory Brennecka en z’n collegae. Op zo’n lange periode van ruim viereneenhalf miljard jaar lijkt die vijf miljoen een oogwenk, maar voor een goed begrip van de opeenvolgende processen bij het ontstaan van het zonnestelsel is een goede datering nodig. Sterrenkundigen leiden de leeftijd af uit zogenaamde inclusies – insluitingen – in meteorieten, waarbij gekeken wordt naar oude isotopen zoals uranium-238 en -235, die in de loop van de tijd als gevolg van radioactief verval overgaan in recentere isotopen, zoals lood-206 en -207. Het tempo van het verval, de zogenaamde halveringstijd, is nauwkeurig bekend en door de concentraties te meten van moederisotoop (238U/235U) en dochterisotoop (206Pb/207P) kan gemakkelijk berekend worden gedurende welke tijdsspanne dit verval heeft plaatsgevonden. Eén van de meteorieten waarmee dit werd gedaan was de Allende-meteoriet, die op 8 februari 1969 in Mexico in verschillende brokstukken verspreid neerkwam. Lange tijd werd gedacht dat de concentraties 238U en 235U in alle brokstukken hetzelfde zijn, maar onderzoek van Brennecka’s team laat zien dat er variaties zijn. Men denkt dat die verschillen ontstaan zijn door kleine hoeveelheden curium-247 (247Cu), dat tijdens het ontstaan van het zonnestelsel vrij snel tot uranium-235 is vervallen. Dat zorgde ervoor dat de concentratie van dat laatste isotoop iets werd verhoogd en daardoor werd de leeftijd iets te hoog ingeschat. Kortom, het zonnestelsel is vijf miljoen jaar jonger. Da’s een mooie start van een nieuw jaar. 😀 Bron: NRC-Handelsblad, 2 januari 2010.

Share

Comments

 1. kijk nou eens helemaal de films van o.a. De leeftijd van de aarde enz.van kent hovind en vergelijk die eens met informatie om je heen en op het internet dan weet je toch genoeg.

  maar nee de waarheid willen (we)niet horen want dan "moet" je leven naar de wet van God en wat is die???normen en waarden hoofdzakelijk

  ga eens in een kamer alleen en roep Hem aan van Here Jezus als U echt bestaat zoals ik nu lees laat me het dan merken want ik zit daar en daar mee(dan vertellen wat er is)en geloof het ook dat Hij je hoort (Hij hoort je)en hou dat vast gek he dat het gebeurd.enne weet je waarom?

  omdat God de enige waarheid is en heeft verteld in de bijbel lees de bijbel maar eens en je staat verbaast waar de wetenschap mee bezig is en dat het al beschreven staat in de bijbel.

  neem openbaring(laatste deel van de bijbel)staat dat de dagen verkort lijken mensen voor hunzelf leven enz enz.kijk om je heen.als er iemand over God begint is er meteen een stemmetje die zegt dat het niet waar is,wie is dat stemmetje??

  ik weet het wel

  denk er maar overna ga in een kamer alleen en roep Hem maar aan.

  • Kent Hovind, mmmmm, da's toch degene die stelt dat HIV, de ziekte van Parkinson, het West-Nijlvirus, Alzheimer, diabetes en veel andere ziektes door een geheime 'wereldoverheid' in de wereld zijn gebracht? Goh, is dat even een betrouwbare bron, die op basis van wetenschappelijk geverifieerde argumenten heeft gezegd hoe oud het heelal is. Zucht…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: