2 maart 2024

Galileïsche manen van Jupiter zijn jarig vandaag

De Galileïsche Manen. Credit: NASA

Vandaag precies vierhonderd jaar geleden, op 7 januari 1610 [1]Op de Nederlandse Wikipedia-pagina over de manen wordt gezegd dat hij ze die dag voor het eerst zag. Da’s echter niet juist, hij maakte er die dag voor het eerst melding van. om precies te zijn, maakte Galileo Galileï voor het allereerst melding in een brief van enkele stipjes die hij gezien had bij de planeet Jupiter. Met een verbeterde versie van z’n telescoop, die dertig keer kon vergroten, had hij drie stipjes bij Jupiter gezien. Enkele maanden later maakte hij melding van een vierde stip én van de observatie dat de stipjes geen vaste sterren waren, maar dat ze volgens hem óm Jupiter heen draaien. Galileï zag uiteraard de vier grote manen van Jupiter, Io, Europa, Ganymedes en Callisto, in de afbeelding van boven naar beneden. Met z’n observatie had hij voor het eerst een soort van mini-zonnestelsel gezien: manen die allemaal om een planeet draaien, net zoals de (toen bekende) vijf planeten om de zon draaien. In eerste instantie noemde Galileï de manen Cosmica Sidera, d.w.z de sterren van Cosmica. Later ging hij akkoord met de namen die Simon Marius eraan gaf, allemaal ontleend aan geliefden van de Griekse god Zeus. Marius was overigens van mening dat hij de manen gelijktijdig met Galileï had ontdekt. Vanwege de algemene opvatting dat Galileï er in ieder geval als eerste melding van maakte worden de vier manen ook wel de Galileïsche manen genoemd. En die zijn vandaag dus een tikkie jarig. 🙂 Bron: Wikipedia.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Op de Nederlandse Wikipedia-pagina over de manen wordt gezegd dat hij ze die dag voor het eerst zag. Da’s echter niet juist, hij maakte er die dag voor het eerst melding van.

Comments

  1. OK….gisteren moge dan die galileische manen jarig zijn geweest….Vandaag is het echter nog een veel heuglijker dag, onze "nijver schrijvende supernova", onze "intergalactische voelspriet", onze "Hotline met het inmense Universum"….onze eigen Adrianus V..is vandaag namelijk…JARIG!!!!

    Adrianus V, krakkemi…..eh…jonge god in hart en nog een paar andere organen, wordt vandaag 49, jawel!!

    VAN HARTE GEFELICITEERD!!!!

    Enne…..vanavond zal dit wederom heuglijke feit uiteraard uitgebreid gevierd gaan worden ter zijner residentie in het centrum van het universum…en natuurlijk is het ganze universum uitgenodigd om deze belangrijke gebeurtenis luister bij te zetten!

    Hiep hiep hoera!!

Speak Your Mind

*