Ja, dat is nogal wat. Een figuur waarin alles is weergegeven. En toch is dat zo’n beetje de strekking van de grafiek hiernaast die door sterrenkundigen van de Universiteit van Princeton (VS) is gemaakt en waarin zo’n beetje het gehele heelal van hier – de Aarde – tot daar – de oerknal waar het 13,7 miljard jaar geleden mee begon – is weergegeven. Het is een héééél lange grafiek, waar de hiernaast staande afbeelding maar een zeer verkleinde weergave van is. De volledige grafiek is hier te downloaden en hij is 11,6 Mb groot. Of dubbelklikken op de afbeelding, dan kom je ‘m ook tegen. Tegenwoordig een digitaal peuleschilletje, die 11,6 Mb. Helemaal onderaan start de grafiek bij de kern van de aarde en daarvandaan gaat ‘ie naar buiten, richting de rand van het heelal. Je weet dat hoe verder weg je kijkt hoe meer terug in de tijd, dus hoe hoger we komen in de grafiek kijken we ook verder terug in de tijd. Helemaal bovenaan is de oerknal. Op de horizontale as is de recht klimming in uren aangegeven, net zoals op de hemelkaart. Op de vertikale as de afstand tot de aardkern. Die as is logaritmisch! Iedere volgende stap is dus 10x zo groot. Op de linkeras worden verschillende eenheden gebruikt, namelijk kilometers, Astronomische Eenheden, parsecs, kiloparsecs en megaparsecs. Op de rechteras is één eenheid: de aardstraal. Het is een grafiek waarin je echt kunt verdwalen en waar je even de tijd voor moet nemen om te bekijken. Werkelijk schitterend gemaakt door die gasten van Princeton. Oh wacht, ik merk dat de tekst van m’n astroblog niet lang genoeg is om de gehele ruimte rechts van de figuur te vullen. Ik moet dus nog fff wat verzinnen als bladvulling. Oh wacht, ik weet wat: meer informatie over de grafiek vind je hier op de website van de Universiteit van Princeton. En nog iets: bij 1011 aardstralen (20 parsec = 67 lichtjaren) zie je de rand van radiosignalen van de Aarde. We zenden al 67 jaren radiosignalen uit en tot dáár zijn die signalen gekomen. ’t Is maar dat je het weet. 🙂 Zo en nou ben ik helemaal tot onderaan de rand van de grafiek gekomen en kan ik met een gerust hart afsluiten. Bron: Bad Astronomy.
Naar aanleiding van grafiek geplaatst hierboven, wil ik vragen waarop zijn gegevens als afstand van radio-signal op gebaseerd, ga er momenteel vanuit dat er verscheidene mogelijkheden zijn, met als oudste radiolarïën, als eerste levensvormen vanaf aarde, maar net zo goed eerste primaten of, elektriciteit als gerichte radiosignalen, verder zou het ook mogelijk wezen, om er vanuit te gaan dat Voyager II signalen uitzend maar tevens verder spoed door gebieden en eventueel vooruit radio zend?
verder als levensvormen al radio signalen uitzenden is dit een evolutionair vooruitgang daar mobiele telefonie zeker in verdere toekomst ook paatsvind door middel van telepatie,
Wat zou immers een reden zijn om radiosignalen de ruimte in te zenden, als bedoelt zou worden om radio signalen als ware intern te houden, bedoel daarmee in gebouwen, cars, en ruimte stations.
Immers Voyager II spoed zich volop naar Heliopause waarin ook dichtheid van Heelal één andere zwartgat passeert.
Met vriendelijke groeten Martin Dunnink
't Is wat ik zeg ik m'n blog: dat we al zo'n 67 jaar bezig zijn met radio-uitzendingen en dat die allereerste uitzendingen inmiddels 67 lichtjaren ver weg zijn. Dat er nog radiostraling uitzendend leven op Aarde bestaat/bestond – geen idee dat dat zo is/was – heeft men bij het opstellen van dei grafiek niet betrokken. En dat de Voyager II ook radiostraling uitzend tijdens z'n reis naar de rand van het zonnestelsel doet hier niet aan af. De radiostraling van 67 jaar geleden zal niet ingehaald worden door de straling van de Voyager.