9 augustus 2020

Lancering Solar Dynamics Observatory 9 februari a.s.

De SDO in z'n beschermende capsule

Volgens het ruimtevaart-spoorboekje van de NASA zal op dinsdag 9 februari het Solar Dynamics Observatory (SDO) worden gelanceerd vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida. Een Atlas V draagraket zal de bijna 4.000 kg wegende SDO naar een hoogte van 2.500 km boven de aarde brengen en daarvandaan gaat de satelliet op eigen kracht richting 36.000 km om aldaar in een geosynchrone baan te komen (zie Rudy’s reactie op deze astroblog hoe die baan er precies uitziet). Zoals de naam hoogstwaarschijnlijk al doet vermoeden gaat de SDO de zon waarnemen en dat gedurende vijf jaren. De satelliet heeft drie instrumenten aan boord die met een niet eerder bereikte precisie de zonneatmosfeer in de gaten kan houden. Per dag schijnt de SDO 1,5 terabytes aan data uit te spuwen, gelijk aan

Comments

  1. De SDO zal niet vasthangen boven 1 punt, het is een geosynchrone baan met een inclinatie van 28,5 graden. De baan die het volgt t.o.v. de grond beschrijft een soort '8'. Kijk hier voor meer:

    http://www.flickr.com/photos/gsfc/3635846225/in/s

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: