2 maart 2024

Beweeg zelf van groot naar klein door het heelal

Ene Fotoshop heeft een schitterende flash-animatie gemaakt waarmee je op interactieve wijze een indruk krijgt van de schaal van het heelal. Je kunt met de schuifknop onderaan naar links, richting het allerkleinste, en rechts naar het allergrootste toe. Probeer het zelf (of dubbelklikken op de afbeelding) en bewonder deze animatie. Oh ja, niet vergeten je geluid aan te zetten.

Credit: Fotoshop

Qua idee natuurlijk hetzelfde als de beroemde Powers of Ten, maar deze van Fotoshop is veel informatiever. Tenminste, dat vind ik. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Schitterend om te zien Adrianus. Bedankt voor de tip. Ik geloof niet in wonderen maar als ik dit toch voorbij zie komen denk ik wel bij mezelf dat het een "wonder" is dat wij bestaan als mens op deze planeet.

    • En het mooie is dat wij als mens enkel de werkelijkheid om ons heen kunnen waarnemen door de protonen en electronen. Volgens Brian Greene, snaarspecialist, moet er wel veel meer zijn dan alleen dit. Ik zou het machtig vinen als de natuurkunde als wetenschap nog in de periode dat ik leef iets dergelijks kan ontdekken wat tot heden als onzichtbaar werd beschouwd. Maar ik vind het inderdaad een wonder dat wij als mens het intellect en vernuft hebben ontwikkeld om dit alles te kunnen en te mogen ontdekken en dat wij dankzij ons bestaan op deze aardklomp dit kunnen doen !

  2. Wat ik zelf wonderlijk vind is dat wij zo'n beetje in het midden zitten van die schaal. Precies tussen het grootste en het kleinste in.

    • Wat ik me afvraag is, in hoeverre had het anders kunnen zijn? En dan met name de mogelijkheid dat we onszelf een beetje verder naar links op de schaal hadden gevonden.

      • Ja, goede vraag. Waren we tien keer zo klein, dan waren we zo groot als een hamster. Nog tien keer kleiner en we waren zo groot als een sprinkhaan. Zou leven ter grootte van een sprinkhaan ook zo intelligent als ons kunnen zijn of is dat fysisch onmogelijk? Mmmmm, moeten we maar es over door steggelen.

  3. Het is erg laat, toch maar even doorgezet naar het forum…

Speak Your Mind

*