12 juli 2020

Nieuwe getijdestromen bij M31 gevonden

Getijdestromen rond M31

Twee internationale teams van sterrenkundigen hebben in de ‘buitenwijken’ van M31, het beroemde Andromedasterrenstelsel, twee nieuwe getijdestromen gezien. De twee stromen, genaamd E en F, strekken zich uit tot 60 resp. 100 kiloparsec (=200.000 en 300.000 lichtjaar) van de kern van M31. De getijdestromen zijn de restanten van het kannibalisme wat zich lang geleden in en rond M31 heeft afgespeeld. Het buurstelsel van de Melkweg moet toen enkele kleinere dwergstelsels hebben opgepeuzeld en de getijdestromen zijn daar de overblijfselen van. De getijdestromen zijn ontdekt doordat beide teams rode reuzensterren erin hebben ontdekt. Men maakte daarbij gebruik van de Suprime-Cam camera op de Subaru-telecoop en de DEIMOS spectrograaf op de Keck II-telescoop, beiden op Hawa

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.