19 oktober 2018

De Operator Hypothese van het leven

De laatste tijd staat het onderwerp ‘leven’ nogal eens centraal op deze website. Niet alleen in m’n blogs, waarin ik onlangs aandacht schonk voor de lezing van prof. Henny Lamers over de zoektocht naar intelligent leven buiten de Aarde, maar ook op m’n forum, waar gediscussieerd wordt over de schaalgrootte van leven1. Kernvraag bij al die discussies is wat we nou precies onder leven verstaan. Als je dat helder gedefinieerd hebt kan je wellicht makkelijker zoeken naar leven op planeten bij een ster als Wega dan wanneer je niet precies weet waarnaar je moet zoeken. In het verleden werd leven vooral gedefinieerd als een minimale set aan eigenschappen die het moest bezitten. Het moest zich kunnen reproduceren, moet zintuigen hebben, moet kunnen groeien, etc… Maar op al die eigenschappen zijn wel levensvormen te bedenken die uitzonderingen vormen. De eerste werkbij die zich kan reproduceren bijvoorbeeld moet nog ontdekt worden. Afijn, tijd voor ecotoxicoloog dr. Gerard Jagers op Akkerhuis, werkzaam bij de Universiteit van Wageningen om

Noten
  1. En die laatste discussie was weer een staartje van m’n blog over de schaal van het heelal. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.