28 maart 2024

Tatááá, ‘a pale blue dot’ is twintig jaar

A pale blue dot. Credit: NASA

Sven Kramer heeft z’n eerste gouden medaille te pakken, het is Valentijnsdag én het is de twintigste verjaardag van ‘a pale blue dot’, het kan vandaag niet op! Eh… a pale blue dot, wazzdannouweer? Het is de naam van de beroemde foto die de Voyager 1 ruimteverkenner nam op 14 februari 1990 van de Aarde. Op dat moment was de Voyager zo’n zes miljard km ver weg, 32° boven de ecliptica en bezig om het zonnestelsel te verlaten. Op verzoek van Carl Sagan richtte de Voyager z’n camera naar de verweg gelegen Aarde, waar ‘ie z’n reis begonnen op 5 september 1977. Het leverde een nogal korrelige foto op vol met banden. Rechts in het midden is een klein blauw stipje te zien, 0,12 pixel in afmeting, en da’s de Aarde. ‘A pale blue dot’ zoals Sagan het zou noemen, tevens de titel van een boek van hem uit 1994. De lichtbanden op de foto zijn reflecties van zonlicht door de optiek van de camera, geen werkelijke lichtbanden. Naar aanleiding van de foto van de Aarde heeft Sagan een beroemd geworden filmpje gemaakt:

Van die film zijn later weer andere bewerkingen gemaakt en eentje daarvan heeft lange tijd nummer één gestaan in mijn video top-10:

De Voyager heeft overigens niet alleen de Aarde vastgelegd vanaf de rand van het zonnestelsel, maar ook Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Hier het ‘familieportret’ van de Voyager:

Credit: NASA

Bron: Planetary Society.

Share

Speak Your Mind

*