29 maart 2024

WISE komt op stoom

NASA’s Wide-field Infrared Survey Explorer, kortweg WISE, begint aardig op stoom te komen. Ik heb jullie al verteld van de eerste planetoïde die WISE in z’n IR-visier kreeg, korte tijd later gevolg door z’n eerste komeet. Nu begint die infraroodverkenner massa’s foto’s uit te braken en twee daarvan wil ik jullie laten zien, voor de rest moet je je toevlucht nemen tot de NASA-site in de bron óf tot het volgende filmpje:

Mooie foto’s nietwaar? Eerst even over die foto bovenaan. Wellicht had je ‘m niet herkend, maar het is toch een bekende: het is namelijk het Andromedastelsel (M31) in het gelijknamige sterrenbeeld. Grote buurman van onze eigen Melkweg en beiden zijn gravitationeel tot elkaar veroordeeld, hetgeen er uiteindelijk toe zal leiden dat ze botsen en samensmelten. Grappig is dat M31 pas nog door een batterij andere instrumenten is onderzocht en dat leidde tot de nieuwe opvatting dat supernovae van type Ia ontstaan door botsende witte dwergen. M31 staat kennelijk in het nieuws. Het sterrenstelsel is eerder al in infraroodlicht door Spitzer waargenomen en dat leidde tot de ontdekking dat het naburige sterrenstelsel M32 zo’n 210 miljoen jaar geleden gebotst is tegen M31.

Komeet Siding Spring. credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA

’t Is net een kosmische kermis daarboven. 🙂 Afijn, da’s de eerste foto van WISE die ik hier eventjes te berde wilde brengen. De andere foto is die van C/2007 Q3, alias komeet Siding Spring. Zoals de catalogusnaam al doet vermoeden heeft WISE dat object niet ontdekt, die eer valt te beurt aan Australische sterrenkundigen. Maar WISE heeft Siding Spring –  leuke naam voor een komeet –  wel in het infrarood vastgelegd en dat zie je hiernaast. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*