21 juni 2024

Een voorproefje van de scheervluchten van JEO langs Io

JEO vliegt langs Io. Credit: NASA/JPL.

De bedoeling is dat ergens rond februari 2020 een Amerikaans/Europese missie genaamd Europa Jupiter System Mission (EJSM) naar Jupiter vliegt en daar december 2025 aankomt [1]NASA en ESA hebben voor deze missie februari 2009 toestemming gegeven, al moeten enkele onderdelen nog goedkeuring krijgen.. Eén van de onderdelen van EJSM is de Jupiter Europa Orbiter (JEO), die zoals de naam al doet vermoeden gericht is op de studie van de maan Europa. Maar die maan is niet het enige doel, want de vulkanisch actieve maan Io zal ook diverse malen middels een scheervlucht bezocht worden. Jason Perry van de Gish Bar Times heeft met het programma Celestia vier van die scheervluchten – te weten Io-0, Io-1, Io-2 en Io-4; geen idee waarom Io-3 niet – gesimuleerd en dat in een mooie video gepropt:

Met name de tweede (Io-1) en vierde scheervlucht (Io-4) zijn zeer boeiend om te bekijken, want ze gaan vlak langs het oppervlak van Io. In de video krijg je echt de indruk dat de JEO tegen Io zal kwakken. Io-1 zal vermoedelijk op 9 juli 2026 plaatsvinden (schrijf ’t vast op in je agenda) en JEO zal dan over de vulkaan Amirani vliegen, op een hoogte van 300 km. Op 27 december 2026 vindt Io-4 plaats en JEO zal dan tot 75 km (!) van Io vliegen, waarbij het gebeurgte Tohil Mons wordt gepasseerd.  Kortom, dat worden nog leuke tijden in 2026. Ik kan bijna niet wachten. 🙂 Bron: Gish Bar Times.

Voetnoten

Voetnoten
1 NASA en ESA hebben voor deze missie februari 2009 toestemming gegeven, al moeten enkele onderdelen nog goedkeuring krijgen.
Share

Speak Your Mind

*