16 april 2024

NASA begonnen z’n Deep Space Network te upgraden

Eén van de DSN-schotels. Credit: NASA

Al jaren mag ik jullie trakteren op prachtige plaatjes afkomstig van planeetverkenners zoals Cassini, de Mars Reconnaissance Orbiter en de Marsrovers Opportunity en Spirit. Die plaatjes komen tot ons via het Deep Space Network van de NASA, een wereldwijd netwerk van zeer krachtige radiozenders en -ontvangers. Dit netwerk bestaat uit drie 70 meter schotelantennes in Spanje (Madrid), de Verenigde Staten (Goldstone, Californië) en in Australië (Canberra) [1]De aarde is een cirkel/bol en de schotelantennes staan 120 graden uit elkaar. Op deze manier kan in alle richtingen altijd contact gemaakt worden gedurende 8 tot 14 uren per station met de sondes., plus enkele kleinere die het contact onderhouden met ruimtevaartuigen zoals de Voyager 2 die zich al buiten het zonnestelsel bevinden. Probleem waar de NASA de laatste jaren mee worstelt is dat de sondes steeds geavanceerder worden en steeds grotere hoeveelheden data versturen, terwijl het uit 1959 stammende DSN niet op die hoeveelheid data is berekend. Vandaar dat de NASA vandaag begonnen is het netwerk te upgraden en de radioschotels te voorzien van nieuwe, snellere apparatuur. Daardoor moet het mogelijk zijn over enkele jaren 600 Mb per seconde te ontvangen, terwijl dat nu enkele mb bedraagt. Bij de drie grote schotels komen kleinere 34-meter schotels, die via de zogenaamde Ka-band hoge frequentiesignalen moeten ontvangen van de ver verwijderde verkenners. Ergens in 2018 moet dat klaar zijn en kan de NASA beschikken over supersnelle breedband via het kosmische internet. 🙂 Bron: Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 De aarde is een cirkel/bol en de schotelantennes staan 120 graden uit elkaar. Op deze manier kan in alle richtingen altijd contact gemaakt worden gedurende 8 tot 14 uren per station met de sondes.
Share

Comments

  1. Het zou me niets verbazen als dat iets te maken heeft met http://techworld.nl/technologie/7511/routers-in-d

    Het zou ook ideaal zijn als je op deze manier alle commerciële en onderzoekssatellieten die de komende jaren worden gelanceerd kunt gebruiken om data te routeren. Dan maakt het niet meer uit of je overal ter wereld een schotel hebt staan maar kun je het verkeer eenvoudig routeren via andere satellieten zoals dat nu gebeurd met het internet.

Speak Your Mind

*