De laatste loodjes van Planck

De Planck-sonde is bezig om vanaf Lagrangepunt L2, op 1.420.800 km afstand van de Aarde, de kosmische microgolf-achtergrondstraling in beeld te brengen. Die straling is het restant van de hete oerknal en Planck brengt die straling in navolging van de COBE en WMAP satellieten in kaart, maar dan een stuk beter. In de volgende video zie je hoeveel van de hemel Planck gescand heeft én hoe die ‘m precies scant:

Planck scant de hemel vanaf 13 augustus 2009 strookgewijs, hetgeen je ziet door de bewegende ring in de video. Wáár Planck heen kijkt hangt samen met z’n baan om de Zon, dus de snelheid van het scannen is 1° per dag. Aangezien het baanvlak van Planck (en van de Aarde) om de Zon schuin staan ten opzichte van het vlak van de Melkweg is de ring schuin t.o.v. dat vlak. Het ‘galactische vlak’ zie je als de horizontale witte strook. Het gedeelte van de hemel dat Planck gescand heeft en dat je in de video ziet verschijnen als het blauw-witte gedeelte is nep, d.w.z. dat zijn nog oude WMAP-beelden. De échte beelden houden ze nog geheim tot alles af is. Nog even geduld dus, Planck is aan z’n laatste kosmische loodjes bezig. Bron: Planck op Twitter.

Deel de Astroblogs

Het is je misschien wel eens opgevallen daar onderaan m’n astroblogs, maar je hebt je nooit afgevraagd waar het precies voor dient: dat groene icoontje met daarnaast ‘Deel’. Het is een knop waarmee je die Astroblog kunt delen met anderen en dat kan op vele manieren. De volgende video van Share This, zoals het programma eigenlijk heet, laat zien hoe ‘t werkt. Simpeler kan het niet:

Kortom, alle interessante Astroblogs, en dat zijn ze dus allemaal, kan je delen met vrienden, kennissen, familie, etc.. Maak er gebruik van!

Zucht, alweer waterijs op de maanpool gevonden

Kraters met waterijs. Credit: NASA

Bij de NASA kunnen ze er maar geen genoeg van krijgen. Opnieuw is bevestigd dat men bevroren water heeft ontdekt op de bodems van kraters op de noordpool van de maan. Vorig jaar waren er ook al diverse waarnemingen van waterijs, zoals van de LCROSS, die op 9 oktober 2009 te pletter sloeg op de bodem van de krater Cabeus. OK, toegegeven, dá t was op de zuidpool van de maan, dus wat dat betreft is deze vondst op de noordpool nieuw. De waarnemingen zijn gedaan met NASA’s Mini-SAR instrument (Miniature Synthetic Aperture Radar) aan boord van de Indiase satelliet Chandrayaan-1. In maar liefst 40 kraters op de maanpool, variërend in diameter van 2 tot 15 km, vond de Mini-SAR met z’n radarogen aanwijzingen voor de aanwezigheid van waterijs. De maanmissie Chandrayaan-1 is overigens afgelopen, nadat augustus vorig jaar na diverse technische problemen de communicatie met Aarde uitviel. Kennelijk kon men voordat ‘ie uitviel over de data van de Mini-SAR beschikken en die helemaal uitpluizen. Met bovenstaand resultaat. De NASA is blij met de vondst, want het betekent dat men voor bemande maanmissies geen dure Spa Blauw hoeft mee te nemen, maar dat gebruik kan worden gemaakt van Spa Luna ®. 🙂 Bron: NASA.