3 oktober 2023

S1020549, de oudste bekende ster in het heelal

Impressie van S1020549. Credit: David A. Aguilar (CfA)

Een poosje terug had ik het over stokoude sterren die in dwergstelsels buiten het Melkwegstelsel waren gevonden. Allemaal reuzensterren die uiterst metaalarm zijn, een teken van ouderdom. Sterrenkundigen noemen alles wat zwaarder dan helium is al een metaal en aangezien metalen een product van stellaire evolutie zijn is hun aanwezigheid in sterren een soort meetlat voor hun ouderdom. De metalen in de zon zijn niet door de zon zelf gemaakt – daar is ‘ie toch echt te koud en te licht voor – maar in een nabije ster die in het verleden tot supernova moet zijn uitgebarsten. De zon is dan ook een ster van een late generatie, met metalen zoals magnesium, calcium, titanium, en ijzer vervuild geraakt door z’n voorgangers. In één van de waargenomen dwergstelsels in het sterrenbeeld Beeldhouder (Sculptor) hebben sterrenkundigen een ster ontdekt die extreem metaalarm is. Het is een rode reus, genaamd S1020549 en schijnbaar van helderheid 18m, die maar liefst 6.000 keer minder metaal bevat dan onze zon. Het is zelfs vijf keer minder dan andere metaalarme sterren die ze in dwergstelsels hebben gevonden. Men denkt dat S1020549 een zogenaamde tweede generatiester is, dus net niet van de allereerste generatie en dat hij ruim 13 miljard jaar oud is. De ster ligt 290.000 lichtjaar van ons vandaan en zoals gezegd ligt ‘ie in het Sculptor dwergstelsel. Dergelijke dwergstelsels zijn waarschijnlijk de bouwstenen van de Melkweg en onderzoek aan de uiterst metaalarme reuzen in zowel de Melkweg als de dwergstelsels moet de gezamelijke geschiedenis van beiden aan het licht brengen. Meer over de nu oudste bekende ster in het heelal vindt je in dit wetenschappelijke artikel. Bron: Science Daily.

Share

Comments

 1. Roy Jeuring zegt

  hallo.

  dit heet niks met s1020549 te maken maar, ik heb net een nieuwe telescoop en ik wil saturnus graag zien. heeft u een site waarop ik kan zien waar saturnus zich bevind? roy.

 2. Hoi Roy, ja natuurlijk. Ga naar Heavens Above, log in met jouw lokatiegegevens en ga dan naar Sky Chart. Dan krijg je de sterrenhemel zoals die er bij jou uitziet en dan zie je vanzelf waar Saturnus staat. Je kan ook gaan naar de interactieve Sky Chart van Sky & Telescope. Kies maar. 🙂

 3. kokerrok zegt

  Deze link werkt zonder inloggen:

  http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/uncgi/Yoursky?z=1

 4. dankje:)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: